Saláty
Hlávkový salát se smetanou
3 hlávky salátu, 4 lžíce husté kyselé smetany, 1 lžička cukru, 1/2 lžíce citronové šťávy, sůl
Jak na to:
Omyté salátové listy zalijeme smetanou, kterou předtím smícháme se solí, cukrem a citrónovou šťávou. Tento salát podáváme studený.
200 g květáku, 100 g rajčat, 150 g salátové okurky, 80 g cibule, 1 malý hlávkový salát, 1 bílý jogurt, 2 lžíce oleje, 1 pecička umělého sladidla, citrónová šťáva nebo vinný ocet, mletý pepř, sůl Jak na to: Květák očistíme, rozebereme na růžičky a uvaříme ve slané vodě doměkka. Nalijeme do síta a necháme okapat. Růžičky osekáme, přidáme hlávkový salát roztrhaný na malé kousky, plátky rajčat a tenké plátky oloupané salátové okurky, jemně nakrájenou cibuli a zakapeme šťávou nebo octem. Přelijeme olejem a jogurtem, osolíme, přidáme sladidlo rozpuštěné v troše vody a pepř. Dobře promícháme a vychladíme. 4 šálky mladých nastrouhaných brukví, 2 šálky nastrouhaných jablek, 1 šálek bílého jogurtu, 3 lžíce strouhaného křenu, 3 lžíce citronové šťávy, sůl Jak na to: Všechny suroviny smícháme, křen přidáváme až těsně před podáváním salátů. 4 vejce, 1 hlávka římského salátu, 1 hlávka batávského salátu, 2 červené cibule, 2 soudkovitá rajčata, 100 g černých nebo zelených oliv, 100 g suchého salámu, 50 g parmské šunky, 4 lžíce balzámového octa, sůl, pepř, špetka cukru, 6 lžic olivového oleje, 1 svazek bazalky Jak na to: Vejce vaříme asi 7 min. Mezitím očistíme, opereme a osušíme saláty a natrháme je na kousky velikostí sousta. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Rajčata omyjeme a pokrájíme na plátky. Olivy necháme okapat. Suchý salám a parmskou šunku svineme do ruliček. Vařená vejce zchladíme studenou vodou, oloupeme a rozkrájíme na osminky. Saláty, uzeniny, vejce, cibuli a rajčata ozdobně rozložíme na 4 talíře. Ocet smícháme se solí, pepřem a cukrem. Zašleháme olej. Bazalku opereme, otrháme lístky a rozdělíme je na salát. Pokapeme zálivkou. těstoviny, rajčata, papriky, případně salátová okurka, cibule, pepř, sůl, majolka Jak na to: Běžným způsobem si uvaříme těstoviny (kolínka, vřetena, mušle). Mezitím si nakrájíme rajčata, papriky, cibuli popřípadě i okurku na drobné kousky. Připravenou zeleninu promícháme horkými těsto vinami, spojíme majolkou a ochutíme pepřem a solí. Můžeme podávat teplé i studené jako samostatný pokrm. 250 g celeru, 1 jablko, 1 větší rajče, 12 čerstvých nebo kompotovaných višní, 2 vařené brambory, petrželová nať, majolka, citrón, sůl, pepř Jak na to: Omytý a oloupaný celer pečlivě nastrouháme na křenovém struhadle. Oloupaná jablka a vařené brambory pokrájíme na tenké nudličky. Všechny ingredience potom smícháme, opepříme, osolíme, přelijeme majolkou, zamícháme a podle chuti můžeme okyselit citrónem. stejné díly mrkve, celeru, bílého zelí, cukety do každé sklenice dlouhá feferonka Jak na to: Očištěnou zeleninu krájíme a postupně blanžírujeme - na síťku vložíme do vařící vody, propaříme a okapanou vsypeme do připravených sklenic. Připravíme si nálev, který vaříme asi 5 minut. Horkým nálevem zalijeme sklenice se zeleninou, uzavřeme a sterilujeme asi 20 minut při 90°C. pro 4 osoby: 6 velkých nebo 8 menších rajčat, 5 vajec, majonéza, 1 cibule (může se přidat i trocha čeneku), sůl, pepř Jak na to: Uvaříme si vejce na tvrdo, schladíme a oloupeme. Rajčata si nakrájíme do mísy na menší kostičky, přidáme vejce na kostičky, sůl, pepř, na drobno krájenou cibuli a majonézu - té tolik aby to nebylo suché. A vychladíme v lednici. Podáváme s pečivem. 500 g hlávkového zelí, 2 mrkve, 1 středně velká cibule, majolka, cukr, sůl, pepř, citronová šťáva nebo ocet Jak na to: Najemno nakrouhané zelí spařit, nebo krátce! povařit v osolené vodě, aby nebylo úplně měkké. Scedit. Po vychladnutí smíchat s jemně nastrouhanou mrkví, nadrobno nakrájenou cibulí, majolkou. Podle chuti osolit, opepřit, přisladit a zakápnout citronovou šťávou. Takhle nezdravě vařili v naší bývalé závodce, ale všichni jsme měli boule za ušima. Mňam 1 menší salátová okurka, 2 papriky, 4 rajčata, cca 15 černých oliv, 3 mladé cibulky s natí, 150 g sýra balkánského typu, olivový olej, ocet, sůl a pepř Jak na to: Okurky, papriky a rajčata nakrájíme na kousky, přidáme na poloviny překrájené olivy a na kostičky nakrájený sýr.Podle chuti osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a octem nebo citronovou šťávou.Vše důkladně promícháme a posypeme nasekanou cibulkovou nati. 1 kg brambor vhodných na salát / ne nových/, 1 velká cibule, 1 velké kyselé jablko /ne moučnaté/, kyselé okurky /dle chuti, přibližně jednu sklenici cca 300g/, sůl, bílý pepř, 200 g nejlépe light majonézy Jak na to: Brambory uvaříme ve slupce, propláchneme studenou vodou, aby šly lépe loupat. Ještě zatepla oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Postupně dáváme do mísy, množství soli lépe odhadneme a sůl se nám lépe promíchá, když solíme postupně každou nakrájenou vrstvu /pro pepř platí totéž/. Na velmi drobno nakrájíme cibuli, okurky a oloupané jablko, přidáme do mísy. Promícháme /vůbec nejlépe rukama, komu to vadí, tak čímkoli/. Přidáme majonézu a znovu zlehka promícháme /to už ne rukama/. Necháme uležet do druhého dne v lednici. Používáme i jako vánoční salát, vedle kterého výborně vynikne chuť ryb. 1 kg lojovitých brambor, 2 zel. papriky, 1 svazek jarních cibulek, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 125 ml bílého vína, 125 ml zelenin. vývaru (z kostky), 50 ml bylinkového octa, 100 ml slunečnicového oleje 1. Brambory omyjeme a ve slupce je vaříme asi 20 min. v osolené vodě. 1 kg ve šlupce vařených brambor, 4 vařená vejce, 1 konzerva hrášku, 25 dkg šunkového salámu, kyselé okurky, 20 dkg anglické slaniny, majonéza Jak na to: Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme hrášek, jemně nasekaná vajíčka, nahrubo nastrouhaný salám, na jemno pokrájené okurky, (zájemci mohou i cibuli, ale tu já nemůžu). Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme a vypečeme skoro až na škvarky. Pokud se z ní neuvolní dostatek tuku, přidáme dvě lžíce sádla. Rozškvařenou slaninu i s tukem vylijeme do brambor s ostatními ingrediencemi a důkladně promícháme a necháme zchladnout. Posléze přidáme majolku a podle chuti osolíme a opepříme. 500 g brambor, 100 ml masového vývaru, 4 navinulá jablka, 100 g eidamu, 1 svazek pórku, lžička hořčice, 1 lžíce sekané majoránky, 1/2 lžičky cukru, 3 lžice bílého vinného octa, sůl, pepř, 8 lžic oleje, 1 stroužek česneku, 3 lžíce slunečnicových semínek, 1/2 vaničky řeřich Jak na to: 1. Brambory omyjeme a ve slupce uvaříme doměkka. Oloupeme, necháme vychladnout. Nakrájíme na plátky a zalijeme horkým masovým vývarem. 100 g rýže, 100 g šunky, 250 g hroznů, 150 g celeru, 50 g jader vlašských ořechů, majolka, sůl, pepř, hořčice, cukr, citronová šťáva, malé jablko Jak na to: Uvařenou rýži, na nudličky nakrájenou šunku, omyté vypeckované hrozny, oloupaný nastrouhaný celer a rozsekaná ořechová jádra promícháme v míse s majolkou a hořčicí. Přidáme jablíčko, ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a trochou cukru. 500 g lojovitých brambor, 250 g mrkve, 150 g zelených fazolových lusků, 1 červená paprika, 1/2 hlávkového salátu, 2 natvrdo vařená vejce, sůl, pepř, 150 g hrášku, 3 lžíce kaparů s nálevem, 150 g majonézy, 1 lžička cukru, 3 lžíce bílého vinného octa Jak na to: 1. Brambory a mrkev oloupeme a nakrájíme na kostky o velikostí 1,5 cm. Fazolky očistíme a rozpůlíme. Papriku očistíme a pokrájíme na kostičky. Salát očistíme a opereme. Vejce rozčtvrtíme. hlávkový salát, 2 lžíce majolky, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce smetany, 1 lžička hořčice, 1 lžička octa, 3 vejce, sůl Jak na to: Salát opláchneme a osušíme. Nakrájíme na nudličky, které upravíme do misek. Vejce uvařená na tvrdo posekáme na drobné kousky a posypeme jimi salát v miskách. rajčátka, barevné papriky,cibule, vejce, hořčice, kečup, sůl, pepř, tvrdý sýr 30%, domácí majolka, zakysanka light Jak na to: Cibulku nakrájíme hodně najemno, nakrájíme zeleninu /kousky jaké máte rádi / a nastrouháme na hrubo tvrdý sýr. Do misky, si dáme majolku, zakysanou smetanu, sýr, sůl, čerstvě mletý pepříček, hořčici, kečup a promícháme. Do tohoto dáme nakrájenou cibulku a zeleninku a dobře promícháme. Nakonec vmícháme nakrájená vajíčka. 400g drůbežích prsíček sůl, čerstvě mletý pepř, 50 ml oleje, 250g pórku - jen bílou část 250g majonézy, 150g nahrubo sekaných lískových jader, šťává z 1 citronu, špetka cukru a 1 lžička karí Jak na to: Prsíčka opečeme a odložíme. 2 papáje, 6 lžic oleje, 3 lžíce malinového octa, sůl, bílý pepř, kayenský pepř, 300 g ementálu, 2 celerové řapíky, 1 červená cibule, 1 svazek pažitky, 50 g jader vlašských ořechu Jak na to: 1. Z omyté a rozpůlené papáje vybereme lžící jádra. (Zralý Plod je na stisk mírně poddajný, nesmí však být příliš měkký.) Potom vydlabeme dužinu až na slupku. Dužinu, olej a ocet rozmixujeme, osolíme a pikantně ochutíme bílým a kayenským pepřem. 250 g rýže basmati, 60 g přírodního tofu a 60 g uzeného tofu, 250 g barevných paprik (červená, žlutá, zelená), 20 g pažitky, 1 lžíce sezamového oleje, 120 g salátové okurky, mořská sůl, černý pepř, půl lžičky bylinkové soli. Jak na to: Rýži spaříme horkou vodou, propereme, slijeme a scedíme. Do hrnce nalijeme studou vodu, vsypeme rýži, mírně osolíme a vaříme 20 minut. Omyté papriky nakrájíme na nudličky, okurku i tofu na kostičky a vše opatrně vmícháme do vychladlé rýže. Dochutíme olejem, solí, pepřem, bylinkovou solí a nasekanou pažitkou. 1 celer asi 600-700g, oloupaný, syrový, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce ořechového oleje nebo salátového, 1 jablko, 3 lžíce majonézy, 1 lžíce hořčice Dijon nebo podobně, 1 lžíce usekané petrželky, sůl a pepř podle chuti Jak na to: Hrubě nastrouhat, nebo jemně nakrájet celer, dát do mísy a polít citronem a olejem. Jablko zbavit jádřince, rozkrojit na čtvrtky a ty napříč nakrájet na tenké plátky. Zamíchat k celeru. 1 uzené krůtí stehno, 1 větší cibule, 2 papriky, 3 rajčata, 1 dcl bílého vína, 2 lžíce dijonské hořčice, sůl, pepř, kari, olej Cibuli osmahneme na oleji do růžova, přídame koření. Krůti stehno nakrájíme na menší části a vložíme k cibuli, přilijeme bílé víno, přidáme horčici a chvíli povařime, nakonec přidáme nakrájenou papriku a rajčata, tak aby příliš nezměkla. Necháme vychladit a podáváme. 400 g zeleného salátu, 250 g konzervovaného tuňáka v oleji, 1 červená cibule, 4 vejce natvrdo, 4 rajčata, citron dresink: 1 bílý jogurt, 1,5 dl majonézy, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce koňaku, sůl, mletý pepř Důkladně omytý salát natrháme na malé kousky, uvařená vejce a rajčata nakrájíme na dílky a cibuli na kolečka. salátová okurka, scherry rajčátka, tvrdý sýr, šunka, majolka, sůl, pepř, oregáno Jak na to: Okurku nakrájíme nadrobno, rajčátka na půlky nebo čtvrtky, sýr na kostičky, šunku taky na kostičky. Osolíme, opepříme a přidáme trousek oregána. Zamícháme majolku. Jen lehce. Podaváme s opečeným toustíkem. půlka melounu, 200 g broskví, 200 g meruněk, 2 ryngle, třešně, 1 kiwi, 3 lžíce brandy nebo vodky nebo světlého likéru, moučkový cukr, ořechová jádra Jak na to: Broskve ponoříme na okamžik do vařící vody, oloupeme a nakrájíme na kostičky, meruňky a odpeckované ryngle nakrájíme také na kostičky, oloupané kiwi na kousky, pokapeme lihovinou a necháme asi dvě hodiny proležet. Pak je pocukrujeme a necháme proležet jen 10 minut. Z melounu vypícháme kulatým tvarovačem kuličky (nebo dužinu opatrně vyjmeme nožem nebo ostrou lžící a nakrájíme ji na kostičky). Lehce poprášíme cukrem a střídavě s připraveným ovocem urovnáme ve vrstvách do melounové slupky, kterou jsme ozdobně vyřezali. Ozdobíme třešněmi a posypeme nasekanými ořechovými jádry. 1 utlučený hřebíček, 1 1/2 lžis balsamického octa, 3 lžíce olivového oleje, hrst, nebo dvě čerstvého červeného rybízu, ze stonků otrhaného, hrubá sůl a čerstvě pomletý pepř, velký svazek pampeliškových listů, očištěných, svazek nastříhané pažitky Jak na to: V malé, nereaktivní misce našlehat dohromady ocet, česnek a pomalu a postupně přidávat olej, až směs zhoustne. Zašlehat dovnitř polovinu rybízu. Promíchat pampeliškové listí se solí, pepřem a nakonec se zálivkou. Nakupit na individuální talíře a posypat pažitkou a zbytkem rybízu. 200 g banánů, 200 g ananasu, 200 g sladkých jablek, 200 g mandarinek, 2 PL citrónové šťávy, 1 KL moučkového cukru, 250 g majonézy, 50 g sloupnutých mandlí Jak na to: Nejdříve oloupáme jablka, odstraníme jádřinec, nakrájíme na kostičky, dáme do misky a pokapeme citrónovou šťávou. Nyní oloupáme další ovoce a rovněž na kostky nakrájené je přidáme k jablkům, směs pocukrujeme a opatrně zamícháme. Nakonec lehce ke směsi přimícháme majonézu a salát upravíme na misku. Povrch salátu posypeme nasekanými mandlemi. 200g zmrazených jahod, 1 lžíce pískového cukru, 1 pomeranč, 1 jablko, 1 banán, citrónová šťáva, zakysaná smetana nebo šlehačka. Jak na to: Zmrzlé jahody překrájíme a promícháme s cukrem. Pomeranč oloupeme a ostrým nožem z něj nakrájíme tenké výseče (filé). Pracujeme nad miskou s jahodami, abychom zachytili šťávu. Jablko opláchneme, rozkrojíme, jádřinec, stopku a okvětí odstraníme, a nakrájíme je na kostičky, přidáme k jahodám i s oloupaným a na kolečka nakrájeným banánem, promícháme a dochutíme citrónovou šťávou. Salát necháme krátce vychladit. Podáváme jej jako slavnostní přílohu k pečené drůbeži, se smetanou nebo šlehačkou jako sváteční dezert. 4 větší banány (oloupané, nakrájená na kolečka), 3 lžíce rozinek, 3 lžíce strouhaného kokosu, 1 pomeranč (oloupaný, nakrájený na kostičky), 100 g šunky (nakrájené na kostičky), 4 lžíce sladké smetany, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 hlávkový salát (rozdělený na listy), voda na zalití rozine Rozinky zalijeme vodou a necháme bobtnat. Oloupané a nakrájené banány vložíme do mísy, přidáme nakrájený pomeranč, šunku, okapané rozinky a posypeme strouhaným kokosem. Zalijeme smetanou a zlehka promícháme. Na talířky rozložíme omytými listy hlávkového salátu, na ně rozdělíme připravený salát a nakonec zakapeme citrónovou šťávou. 400 g meruněk, citrónová šťáva z 1 citronu, šlehačka, med, mandle. Jak na to: Ovoce důkladně omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na drobné kousky. Zakápneme je citrónovou šťávou. Přidáme nahrubo nakrájené mandle, osladíme medem a promícháme. Zdobíme šlehačkou. 200 g oloupaných jablek bez jádřinců, 40 g jader vlašských ořechů, 1 lžíce rumu, 2 lžíce vody, sacharin, citronová šťáva, špetka skořice, 100 g čerstvého bílého jogurtu Jak na to: Očištěná jablka nakrájíme na kostičky, přidáme hrubě pokrájená ořechová jádra, rum, citronovou šťávu, sacharin rozpuštěný ve vodě, lehce promícháme a rozdělíme do 4 kompotových misek. 4 lžíce medu, 2 lžíce octu (vinného), sůl, mletý pepř (bílý), olivový olej (slunečnicový) cca 12 lžic a více Jak na to: Med, ocet, sůl a pepř smícháme a tenkým pramínkem přidáváme olej za neustálého šlehání metličkou až do zhoustnutí. Zeleninový salát
Příloha: krajíček černého chleba.Brukvový salát s rajčatovým protlakem
Obměna: společně s jablky použijeme i strouhané ředkvičky.Italský svačinový salát
Zeleninový salát s těstovinou
Ruský celerový salát
Míchaný salát
Nálev - na litr vody: 3dl octa, 60 g cukr krupice nebo 6-8 tablet sladidla, 20g soliRajský salát s vejci
Zelný salát s mrkví
Příloha: brambory s čímkoliv smaženýmŘecký salát
Bramborový salát
Zelený bramborový salát
2. Papriky a jarní cibulky omyjeme, očistíme, pokrájíme na kostky, resp. na tenká kolečka. Česnek posekáme. Vše vzájemně promícháme, osolíme a opepříme.
3. Smícháme víno, vývar, ocet, sůl, pepř a olej. Brambory scedíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Zalijeme polovinou zálivky.
4. Brambory a papriky střídavě vrstvíme v míse. Pokapeme zálivkou a salát necháme hodinu rozležet.Lahůdkový bramborový salát se slaninovou zálivkou
Salát necháme uležet do druhého dne. Oproti klasickému bramborovému salátu je jemnější.Jablečný bramborový salát s řeřichou
2. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vyřízneme jádřince, dužinu rozčtvrtíme. Sýr nakrájíme na nudličky, očistěné pórkové cibulky na jemná kolečka.
3. Na salátovou zálivku rozšleháme plnotučnou hořčici, majoránku, cukr, ocet, sůl a pepř. Vmícháme olej. Česnek oloupeme a prolisujeme do zálivky.
4. Slunečnicová semínka upražíme nasucho na tefalové pánvi dozlatova. Řeřichu odstřihneme. Semínky i řeřichou posypeme salát.Pařížský rýžový salát
Ruský salát
2. Osolenou vodu uvedeme do varu a postupně vkládáme zeleninu tak, že fazolky vaříme asi 10 min., brambory a mrkev asi 5 min, a papriku s hráškem 3 min. Scedíme, prolijeme studenou vodou a necháme okapat a vychladnout. Kapary scedíme (zachytíme přitom nálev) a přidáme k zelenině.
3. Majonézu smícháme se solí, pepřem, cukrem, octem a 2 - 3 lžícemi nálevu z kaparů. Směsí salát zalijeme a necháme asi 1 hodinu rozležet. Pak jej poklademe na listy hlávkového salátu a ozdobíme vejci.Jarní koktejl
Majolku, kečup, hořčici, ocet, sůl a smetanu smícháme a touto směsí salát zalijeme. Před podáváním vychladíme.Lehký vajíčkový salát
Drůbeží salát s lískovými oříšky a pórkem
Bílou část pórku nakrájíme na tenká kolečka a ve vařící vodě asi 2 min blanšírujeme.
Okapat, zchladit.
Majonézu promíchat s oříšky, osolit, opepřit, zakapat citronem, cukr a karí.
Prsíčka nakrájet na proužky a lehce promíchat s pórkem a majonézou.
Zdobit pórkem a oříšky.Sýrový salát s papájou
2. Sýr nakrájíme na nudličky. (Omyté celerové řapíky nakrájíme na tenké plátky.
3. Oloupanou cibuli nakrajíme nadrobno: Omytou a osušenou pažitku a vlašské ořechy nahrubo posekáme.
4. Promícháme sýr, řapíkový celer, cibuli, pažitku a ořechy. Salát navršíme do vydlabané papáje a zalijeme rozmixovanou papájovou dření. Ozdobíme lístky celerové natě.
Poznámka: Zralou papáju poznáme podle žluté slupky.Rýžový salát s tofu
Rajčatová majonéza: 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce ostrého kečupu, 1 lžička oleje, 1 lžička citrónové šťávy.Syrový celerový salát s jablky
V jiné misce smíchat majonézu, petrželku, sůl a pepř. Ochutnat. Dobře zamíchat k celeru a na několik hodin dát do lednice ( tam vydrží 2-3 dny ).
Příloha:
Hodí se ke zvěřině, grilovanému masu, nebo jenom tak.Krůtí salát s dijonskou horčicí
Salát s tuňákem
Z konzervy slijeme olej, maso z tuňáka jemně promícháme se salátem a upravíme na talíře.
Smícháme všechny přísady na dresink a salát jím přelijeme. Vychladíme a podáváme.Honzíkův výborný salát
Ovocný salát v melounu
Salát z pampelišek
TIP: Místo rybízu lze použít malin a jiného pikantního malého ovoce.Ovocný salát orientálský
Podáváme hlavně k teplým smaženým masům, jako je smažený řízek nebo kotleta, ke smažené drůbeži nebo ke zvěřině.
Také jej můžeme podávat jako samostatný pokrm.Jahodový salát
Banánový salát
Meruňkový salát
Tip:
Místo mandlí použijte kokos.Jablkový salát s ořechy a jogurtem
Salát necháme v chladničce chvíli proležet, před podáním přelijeme jogurtem a poprášíme mletou skořicí.Francouzská zálivka na salát
Vhodné na salát z čínského zelí, bílého zelí nebo vícedruhový.