Jdi na obsah Jdi na menu
 


Saláty

12. 10. 2009

Hlávkový salát se smetanou

Potřebujeme:

3 hlávky salátu, 4 lžíce husté kyselé smetany, 1 lžička cukru, 1/2 lžíce citronové šťávy, sůl

Jak na to:

Omyté salátové listy zalijeme smetanou, kterou předtím smícháme se solí, cukrem a citrónovou šťávou. Tento salát podáváme studený.

Zeleninový salát

Potřebujeme:

200 g květáku, 100 g rajčat, 150 g salátové okurky, 80 g cibule, 1 malý hlávkový salát, 1 bílý jo­gurt, 2 lžíce oleje, 1 pecič­ka umělého sladidla, citró­nová šťáva nebo vinný ocet, mletý pepř, sůl

Jak na to:

Květák očistíme, roze­bereme na růžičky a uva­říme ve slané vodě do­měkka. Nalijeme do síta a necháme okapat. Rů­žičky osekáme, přidá­me hlávkový salát roz­trhaný na malé kousky, plátky rajčat a tenké plát­ky oloupané salátové okurky, jemně nakráje­nou cibuli a zakapeme šťávou nebo octem. Pře­lijeme olejem a jogurtem, osolíme, přidáme sladi­dlo rozpuštěné v troše vody a pepř. Dobře pro­mícháme a vychladíme.

Příloha: krajíček černé­ho chleba.

Brukvový salát s rajčatovým protlakem

Potřebujeme:

4 šálky mladých nastrouhaných brukví, 2 šálky nastrouhaných jablek, 1 šálek bílého jogurtu, 3 lžíce strouhaného křenu, 3 lžíce citronové šťávy, sůl

Jak na to:

Všechny suroviny smícháme, křen přidáváme až těsně před podáváním salátů.
Obměna: společně s jablky použijeme i strouhané ředkvičky.

Italský svačinový salát

Potřebujeme:

4 vejce, 1 hlávka řím­ského salátu, 1 hlávka batávského salátu, 2 červené cibule, 2 soudkovitá rajčata, 100 g černých nebo zelených oliv, 100 g suchého salámu, 50 g parmské šunky, 4 lžíce balzámového octa, sůl, pepř, špetka cukru, 6 lžic olivového oleje, 1 svazek bazalky

Jak na to:

Vejce vaříme asi 7 min. Mezitím očistíme, ope­reme a osušíme saláty a natrháme je na kousky ve­likostí sousta. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Rajčata omyjeme a pokrájíme na plátky. Olivy necháme okapat. Suchý salám a parmskou šunku svineme do ruliček. Vařená vejce zchladíme stude­nou vodou, oloupeme a rozkrájíme na os­minky. Saláty, uzeniny, vejce, cibuli a rajčata ozdobně rozložíme na 4 talíře. Ocet smícháme se solí, pepřem a cukrem. Za­šleháme olej. Bazalku opereme, otrháme lístky a rozdělíme je na salát. Pokapeme zálivkou.

Zeleninový salát s těstovinou

Potřebujeme:

těstoviny, rajčata, papriky, případně salátová okurka, cibule, pepř, sůl, majolka

Jak na to:

Běžným způsobem si uvaříme těstoviny (kolínka, vřetena, mušle). Mezitím si nakrájíme rajčata, papriky, cibuli popřípadě i okurku na drobné kousky. Připravenou zeleninu promícháme horkými těsto vinami, spojíme majolkou a ochutíme pepřem a solí. Můžeme podávat teplé i studené jako samostatný pokrm.

Ruský celerový salát

Potřebujeme:

250 g celeru, 1 jablko, 1 větší rajče, 12 čerstvých nebo kompotovaných višní, 2 vařené brambory, petrželová nať, majolka, citrón, sůl, pepř

Jak na to:

Omytý a oloupaný celer pečlivě nastrouháme na křenovém struhadle. Oloupaná jablka a vařené brambory pokrájíme na tenké nudličky. Všechny ingredience potom smícháme, opepříme, osolíme, přelijeme majolkou, zamícháme a podle chuti můžeme okyselit citrónem.

Míchaný salát

Potřebujeme:

stejné díly mrkve, celeru, bílého zelí, cukety do každé sklenice dlouhá feferonka
Nálev - na litr vody: 3dl octa, 60 g cukr krupice nebo 6-8 tablet sladidla, 20g soli

Jak na to:

Očištěnou zeleninu krájíme a postupně blanžírujeme - na síťku vložíme do vařící vody, propaříme a okapanou vsypeme do připravených sklenic. Připravíme si nálev, který vaříme asi 5 minut. Horkým nálevem zalijeme sklenice se zeleninou, uzavřeme a sterilujeme asi 20 minut při 90°C.

Rajský salát s vejci

Potřebujeme:

pro 4 osoby: 6 velkých nebo 8 menších rajčat, 5 vajec, majonéza, 1 cibule (může se přidat i trocha čeneku), sůl, pepř

Jak na to:

Uvaříme si vejce na tvrdo, schladíme a oloupeme. Rajčata si nakrájíme do mísy na menší kostičky, přidáme vejce na kostičky, sůl, pepř, na drobno krájenou cibuli a majonézu - té tolik aby to nebylo suché. A vychladíme v lednici. Podáváme s pečivem.

Zelný salát s mrkví

Potřebujeme:

500 g hlávkového zelí, 2 mrkve, 1 středně velká cibule, majolka, cukr, sůl, pepř, citronová šťáva nebo ocet

Jak na to:

Najemno nakrouhané zelí spařit, nebo krátce! povařit v osolené vodě, aby nebylo úplně měkké. Scedit. Po vychladnutí smíchat s jemně nastrouhanou mrkví, nadrobno nakrájenou cibulí, majolkou. Podle chuti osolit, opepřit, přisladit a zakápnout citronovou šťávou. Takhle nezdravě vařili v naší bývalé závodce, ale všichni jsme měli boule za ušima. Mňam

Příloha: brambory s čímkoliv smaženým

Řecký salát

Potřebujeme:

1 menší salátová okurka, 2 papriky, 4 rajčata, cca 15 černých oliv, 3 mladé cibulky s natí, 150 g sýra balkánského typu, olivový olej, ocet, sůl a pepř

Jak na to:

Okurky, papriky a rajčata nakrájíme na kousky, přidáme na poloviny překrájené olivy a na kostičky nakrájený sýr.Podle chuti osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a octem nebo citronovou šťávou.Vše důkladně promícháme a posypeme nasekanou cibulkovou nati.

Bramborový salát

Potřebujeme:

1 kg brambor vhodných na salát / ne nových/, 1 velká cibule, 1 velké kyselé jablko /ne moučnaté/, kyselé okurky /dle chuti, přibližně jednu sklenici cca 300g/, sůl, bílý pepř, 200 g nejlépe light majonézy

Jak na to:

Brambory uvaříme ve slupce, propláchneme studenou vodou, aby šly lépe loupat. Ještě zatepla oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Postupně dáváme do mísy, množství soli lépe odhadneme a sůl se nám lépe promíchá, když solíme postupně každou nakrájenou vrstvu /pro pepř platí totéž/. Na velmi drobno nakrájíme cibuli, okurky a oloupané jablko, přidáme do mísy. Promícháme /vůbec nejlépe rukama, komu to vadí, tak čímkoli/. Přidáme majonézu a znovu zlehka promícháme /to už ne rukama/. Necháme uležet do druhého dne v lednici. Používáme i jako vánoční salát, vedle kterého výborně vynikne chuť ryb.

Zelený bramborový salát

Potřebujeme:

1 kg lojovitých brambor, 2 zel. papriky, 1 svazek jarních cibulek, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 125 ml bílého vína, 125 ml zelenin. vývaru (z kost­ky), 50 ml bylinkového octa, 100 ml slunečnicového oleje

Jak na to:

1. Brambory omyjeme a ve slupce je vaříme asi 20 min. v osolené vodě.

2. Papriky a jarní cibulky omy­jeme, očistíme, pokrájíme na kostky, resp. na tenká kolečka. Česnek posekáme. Vše vzá­jemně promícháme, osolíme a opepříme.

3. Smícháme víno, vývar, ocet, sůl, pepř a olej. Bram­bory scedíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Zali­jeme polovinou zálivky.

4. Brambory a papriky střída­vě vrstvíme v míse. Pokapeme zálivkou a salát necháme ho­dinu rozležet.

Lahůdkový bramborový salát se slaninovou zálivkou

Potřebujeme:

1 kg ve šlupce vařených brambor, 4 vařená vejce, 1 konzerva hrášku, 25 dkg šunkového salámu, kyselé okurky, 20 dkg anglické slaniny, majonéza

Jak na to:

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme hrášek, jemně nasekaná vajíčka, nahrubo nastrouhaný salám, na jemno pokrájené okurky, (zájemci mohou i cibuli, ale tu já nemůžu). Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme a vypečeme skoro až na škvarky. Pokud se z ní neuvolní dostatek tuku, přidáme dvě lžíce sádla. Rozškvařenou slaninu i s tukem vylijeme do brambor s ostatními ingrediencemi a důkladně promícháme a necháme zchladnout. Posléze přidáme majolku a podle chuti osolíme a opepříme.

Salát necháme uležet do druhého dne. Oproti klasickému bramborovému salátu je jemnější.

Jablečný bramborový salát s řeřichou

Potřebujeme:

500 g brambor, 100 ml masového vývaru, 4 navinulá jablka, 100 g eidamu, 1 svazek pórku, lžička hořčice, 1 lžíce sekané majoránky, 1/2 lžičky cukru, 3 lžice bílého vinného octa, sůl, pepř, 8 lžic oleje, 1 stroužek česneku, 3 lžíce slunečnicových semínek, 1/2 vaničky řeřich

Jak na to:

1. Brambory omyjeme a ve slupce uvaříme doměkka. Oloupeme, necháme vychladnout. Nakrájíme na plátky a zalijeme horkým masovým vývarem.

2. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vyřízneme jádřince, dužinu rozčtvrtíme. Sýr nakrájíme na nudličky, očistěné pórkové cibulky na jemná kolečka.

3. Na salátovou zálivku rozšleháme plnotučnou hořčici, majoránku, cukr, ocet, sůl a pepř. Vmícháme olej. Česnek oloupeme a prolisujeme do zálivky.

4. Slunečnicová semínka upražíme nasucho na tefalové pánvi dozlatova. Řeřichu odstřihneme. Semínky i řeřichou posypeme salát.

Pařížský rýžový salát

Potřebujeme:

100 g rýže, 100 g šunky, 250 g hroznů, 150 g celeru, 50 g jader vlašských ořechů, majolka, sůl, pepř, hořčice, cukr, citronová šťáva, malé jablko

Jak na to:

Uvařenou rýži, na nudličky nakrájenou šunku, omyté vypeckované hrozny, oloupaný nastrouhaný celer a rozsekaná ořechová jádra promícháme v míse s majolkou a hořčicí. Přidáme jablíčko, ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a trochou cukru.

Ruský salát

Potřebujeme:

500 g lojovitých brambor, 250 g mrkve, 150 g zelených fazolo­vých lusků, 1 červená paprika, 1/2 hlávkové­ho salátu, 2 natvrdo vařená vejce, sůl, pepř, 150 g hrášku, 3 lžíce kaparů s nálevem, 150 g majonézy, 1 lžička cukru, 3 lžíce bílého vinného octa

Jak na to:

1. Brambory a mrkev oloupeme a nakrájíme na kost­ky o velikostí 1,5 cm. Fazolky očistíme a rozpůlíme. Papriku očistíme a pokrájíme na kostičky. Salát očis­tíme a opereme. Vejce rozčtvrtíme.

2. Osolenou vodu uvedeme do varu a postupně vkládáme zeleninu tak, že fazolky vaříme asi 10 min., brambory a mrkev asi 5 min, a papriku s hráškem 3 min. Scedíme, prolijeme studenou vodou a nechá­me okapat a vychladnout. Kapary scedíme (zachytí­me přitom nálev) a přidáme k zelenině.

3. Majonézu smícháme se solí, pepřem, cukrem, oc­tem a 2 - 3 lžícemi nálevu z kaparů. Směsí salát zali­jeme a necháme asi 1 hodinu rozležet. Pak jej pokla­deme na listy hlávkového salátu a ozdobíme vejci.

Jarní koktejl

Potřebujeme:

hlávkový salát, 2 lžíce majolky, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce smetany, 1 lžička hořčice, 1 lžička octa, 3 vejce, sůl

Jak na to:

Salát opláchneme a osušíme. Nakrájíme na nudličky, které upravíme do misek. Vejce uvařená na tvrdo posekáme na drobné kousky a posypeme jimi salát v miskách.

Majolku, kečup, hořčici, ocet, sůl a smetanu smícháme a touto směsí salát zalijeme. Před podáváním vychladíme.

Lehký vajíčkový salát

Potřebujeme:

rajčátka, barevné papriky,cibule, vejce, hořčice, kečup, sůl, pepř, tvrdý sýr 30%, domácí majolka, zakysanka light

Jak na to:

Cibulku nakrájíme hodně najemno, nakrájíme zeleninu /kousky jaké máte rádi / a nastrouháme na hrubo tvrdý sýr. Do misky, si dáme majolku, zakysanou smetanu, sýr, sůl, čerstvě mletý pepříček, hořčici, kečup a promícháme. Do tohoto dáme nakrájenou cibulku a zeleninku a dobře promícháme. Nakonec vmícháme nakrájená vajíčka.

Drůbeží salát s lískovými oříšky a pórkem

Potřebujeme:

400g drůbežích prsíček sůl, čerstvě mletý pepř, 50 ml oleje, 250g pórku - jen bílou část 250g majonézy, 150g nahrubo sekaných lískových jader, šťává z 1 citronu, špetka cukru a 1 lžička karí

Jak na to:

Prsíčka opečeme a odložíme.
Bílou část pórku nakrájíme na tenká kolečka a ve vařící vodě asi 2 min blanšírujeme.
Okapat, zchladit.
Majonézu promíchat s oříšky, osolit, opepřit, zakapat citronem, cukr a karí.

Prsíčka nakrájet na proužky a lehce promíchat s pórkem a majonézou.
Zdobit pórkem a oříšky.

Sýrový salát s papájou

Potřebujeme:

2 papáje, 6 lžic oleje, 3 lžíce malinového octa, sůl, bílý pepř, kayenský pepř, 300 g ementálu, 2 celerové řapíky, 1 červená cibule, 1 svazek pažitky, 50 g jader vlašských ořechu

Jak na to:

1. Z omyté a rozpůlené papáje vybereme lžící jádra. (Zralý Plod je na stisk mírně poddajný, nesmí však být příliš měkký.) Potom vydlabeme dužinu až na slupku. Dužinu, olej a ocet rozmixujeme, osolíme a pikantně ochutíme bílým a kayenským pepřem.

2. Sýr nakrájíme na nudličky. (Omyté celerové řapíky nakrájíme na tenké plátky.

3. Oloupanou cibuli nakrajíme nadrobno: Omytou a osušenou pažitku a vlašské ořechy nahrubo posekáme.

4. Promícháme sýr, řapíkový celer, cibuli, pažitku a ořechy. Salát navršíme do vydlabané papáje a zalijeme rozmixovanou papájovou dření. Ozdobíme lístky celerové natě.

Poznámka: Zralou papáju poznáme podle žluté slupky.

Rýžový salát s tofu

Potřebujeme:

250 g rýže basmati, 60 g přírodního tofu a 60 g uzeného tofu, 250 g barevných paprik (červená, žlutá, zelená), 20 g pažitky, 1 lžíce sezamového oleje, 120 g salátové okurky, mořská sůl, černý pepř, půl lžičky bylinkové soli.
Rajčatová majonéza: 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce ostrého kečupu, 1 lžička oleje, 1 lžička citrónové šťávy.

Jak na to:

Rýži spaříme horkou vodou, propereme, slijeme a scedíme. Do hrnce nalijeme studou vodu, vsypeme rýži, mírně osolíme a vaříme 20 minut. Omyté papriky nakrájíme na nudličky, okurku i tofu na kostičky a vše opatrně vmícháme do vychladlé rýže. Dochutíme olejem, solí, pepřem, bylinkovou solí a nasekanou pažitkou.

Syrový celerový salát s jablky

Potřebujeme:

1 celer asi 600-700g, oloupaný, syrový, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce ořechového oleje nebo salátového, 1 jablko, 3 lžíce majonézy, 1 lžíce hořčice Dijon nebo podobně, 1 lžíce usekané petrželky, sůl a pepř podle chuti

Jak na to:

Hrubě nastrouhat, nebo jemně nakrájet celer, dát do mísy a polít citronem a olejem. Jablko zbavit jádřince, rozkrojit na čtvrtky a ty napříč nakrájet na tenké plátky. Zamíchat k celeru.

V jiné misce smíchat majonézu, petrželku, sůl a pepř. Ochutnat. Dobře zamíchat k celeru a na několik hodin dát do lednice ( tam vydrží 2-3 dny ).

Příloha:
Hodí se ke zvěřině, grilovanému masu, nebo jenom tak.

Krůtí salát s dijonskou horčicí

Potřebujeme:

1 uzené krůtí stehno, 1 větší cibule, 2 papriky, 3 rajčata, 1 dcl bílého vína, 2 lžíce dijonské hořčice, sůl, pepř, kari, olej

Jak na to:

Cibuli osmahneme na oleji do růžova, přídame koření. Krůti stehno nakrájíme na menší části a vložíme k cibuli, přilijeme bílé víno, přidáme horčici a chvíli povařime, nakonec přidáme nakrájenou papriku a rajčata, tak aby příliš nezměkla. Necháme vychladit a podáváme.

Salát s tuňákem

Potřebujeme:

400 g zeleného salátu, 250 g konzervovaného tuňáka v oleji, 1 červená cibule, 4 vejce natvrdo, 4 rajčata, citron dresink: 1 bílý jogurt, 1,5 dl majonézy, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce koňaku, sůl, mletý pepř

Jak na to:

Důkladně omytý salát natrháme na malé kousky, uvařená vejce a rajčata nakrájíme na dílky a cibuli na kolečka.

Z konzervy slijeme olej, maso z tuňáka jemně promícháme se salátem a upravíme na talíře.
Smícháme všechny přísady na dresink a salát jím přelijeme. Vychladíme a podáváme.

Honzíkův výborný salát

Potřebujeme:

salátová okurka, scherry rajčátka, tvrdý sýr, šunka, majolka, sůl, pepř, oregáno

Jak na to:

Okurku nakrájíme nadrobno, rajčátka na půlky nebo čtvrtky, sýr na kostičky, šunku taky na kostičky. Osolíme, opepříme a přidáme trousek oregána. Zamícháme majolku. Jen lehce. Podaváme s opečeným toustíkem.

Ovocný salát v melounu

Potřebujeme:

půlka melounu, 200 g broskví, 200 g meruněk, 2 ryngle, třešně, 1 kiwi, 3 lžíce brandy nebo vodky nebo světlého likéru, moučkový cukr, ořechová jádra

Jak na to:

Broskve ponoříme na okamžik do vařící vo­dy, oloupeme a nakrájíme na kostičky, meruň­ky a odpeckované ryngle nakrájíme také na kostičky, oloupané kiwi na kousky, pokape­me lihovinou a necháme asi dvě hodiny prole­žet. Pak je pocukrujeme a necháme proležet jen 10 minut. Z melounu vypícháme kulatým tvarovačem ku­ličky (nebo dužinu opatrně vyjmeme nožem nebo ostrou lžící a nakrájíme ji na kostičky). Lehce po­prášíme cukrem a střídavě s připraveným ovocem urovnáme ve vrstvách do melounové slupky, kterou jsme ozdobně vyřezali. Ozdobíme třešněmi a posy­peme nasekanými ořechovými jádry.

Salát z pampelišek

Potřebujeme:

1 utlučený hřebíček, 1 1/2 lžis balsamického octa, 3 lžíce olivového oleje, hrst, nebo dvě čerstvého červeného rybízu, ze stonků otrhaného, hrubá sůl a čerstvě pomletý pepř, velký svazek pampeliškových listů, očištěných, svazek nastříhané pažitky

Jak na to:

V malé, nereaktivní misce našlehat dohromady ocet, česnek a pomalu a postupně přidávat olej, až směs zhoustne. Zašlehat dovnitř polovinu rybízu. Promíchat pampeliškové listí se solí, pepřem a nakonec se zálivkou. Nakupit na individuální talíře a posypat pažitkou a zbytkem rybízu.
TIP: Místo rybízu lze použít malin a jiného pikantního malého ovoce.

Ovocný salát orientálský

Potřebujeme:

200 g banánů, 200 g ananasu, 200 g sladkých jablek, 200 g mandarinek, 2 PL citrónové šťávy, 1 KL moučkového cukru, 250 g majonézy, 50 g sloupnutých mandlí

Jak na to:

Nejdříve oloupáme jablka, odstraníme jádřinec, nakrájíme na kostičky, dáme do misky a pokapeme citrónovou šťávou. Nyní oloupáme další ovoce a rovněž na kostky nakrájené je přidáme k jablkům, směs pocukrujeme a opatrně zamícháme. Nakonec lehce ke směsi přimícháme majonézu a salát upravíme na misku. Povrch salátu posypeme nasekanými mandlemi.
Podáváme hlavně k teplým smaženým masům, jako je smažený řízek nebo kotleta, ke smažené drůbeži nebo ke zvěřině.
Také jej můžeme podávat jako samostatný pokrm.

Jahodový salát

Potřebujeme:

200g zmrazených jahod, 1 lžíce pískového cukru, 1 pomeranč, 1 jablko, 1 banán, citrónová šťáva, zakysaná smetana nebo šlehačka.

Jak na to:

Zmrzlé jahody překrájíme a promícháme s cukrem. Pomeranč oloupeme a ostrým nožem z něj nakrájíme tenké výseče (filé). Pracujeme nad miskou s jahodami, abychom zachytili šťávu. Jablko opláchneme, rozkrojíme, jádřinec, stopku a okvětí odstraníme, a nakrájíme je na kostičky, přidáme k jahodám i s oloupaným a na kolečka nakrájeným banánem, promícháme a dochutíme citrónovou šťávou. Salát necháme krátce vychladit. Podáváme jej jako slavnostní přílohu k pečené drůbeži, se smetanou nebo šlehačkou jako sváteční dezert.

Banánový salát

Potřebujeme:

4 větší banány (oloupané, nakrájená na kolečka), 3 lžíce rozinek, 3 lžíce strouhaného kokosu, 1 pomeranč (oloupaný, nakrájený na kostičky), 100 g šunky (nakrájené na kostičky), 4 lžíce sladké smetany, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 hlávkový salát (rozdělený na listy), voda na zalití rozine

Jak na to:

Rozinky zalijeme vodou a necháme bobtnat. Oloupané a nakrájené banány vložíme do mísy, přidáme nakrájený pomeranč, šunku, okapané rozinky a posypeme strouhaným kokosem. Zalijeme smetanou a zlehka promícháme. Na talířky rozložíme omytými listy hlávkového salátu, na ně rozdělíme připravený salát a nakonec zakapeme citrónovou šťávou.

Meruňkový salát

Potřebujeme:

400 g meruněk, citrónová šťáva z 1 citronu, šlehačka, med, mandle.

Jak na to:

Ovoce důkladně omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na drobné kousky. Zakápneme je citrónovou šťávou. Přidáme nahrubo nakrájené mandle, osladíme medem a promícháme. Zdobíme šlehačkou.

Tip:
Místo mandlí použijte kokos.

Jablkový salát s ořechy a jogurtem

Potřebujeme:

200 g oloupaných jablek bez jádřinců, 40 g jader vlašských ořechů, 1 lžíce rumu, 2 lžíce vody, sacharin, citronová šťáva, špetka skořice, 100 g čerstvého bílého jogurtu

Jak na to:

Očištěná jablka nakrájíme na kostičky, přidáme hrubě pokrájená ořechová jádra, rum, citronovou šťávu, sacharin rozpuštěný ve vodě, lehce promícháme a rozdělíme do 4 kompotových misek.

Salát necháme v chladničce chvíli proležet, před podáním přelijeme jogurtem a poprášíme mletou skořicí.

Francouzská zálivka na salát

Potřebujeme:

4 lžíce medu, 2 lžíce octu (vinného), sůl, mletý pepř (bílý), olivový olej (slunečnicový) cca 12 lžic a více

Jak na to:

Med, ocet, sůl a pepř smícháme a tenkým pramínkem přidáváme olej za neustálého šlehání metličkou až do zhoustnutí.
Vhodné na salát z čínského zelí, bílého zelí nebo vícedruhový.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář