Polévky
Polévka z vaječné jíšky
2 vajíčka, krupička, olej, máslo, kořenová zelenina, bujón nebo vegeta, petrželka nebo libeček
Jak na to:
Rozehřejeme olej s máslem, přidáme krupičku a osmažíme dozlatova. Na krupičku rozklepeneme vajíčka a umícháme jako míchaná vajíčka. Tento základ zalijeme studenou vodou a přidáme bujón nebo vegetu. Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme. Přidáme do polévky a vaříme do změknutí. Poté polévku dochutíme a přidáme petrželku nebo libeček.
2 stroučky česneku, 150 g celerové natě, tymián, citrónová šťáva, 1 svazek petržele nebo pažitky, 2 lžíce másla, cayenský pepř, 750 g spařených a oloupaných rajčat, plátky citrónu Jak na to: Oloupaný česnek nadrobno nasekáme. Petržel a celer očistíme, omyjeme a rozkrájíme na malé kousky. Na rozehřátém másle osmahneme nakrájenou zeleninu, zalijeme 200 ml studené vody, přidáme tymián a pod pokličkou dusíme asi 15 minut. Polovinu zeleniny dáme stranou, zbytek rozmixujeme s rajčaty. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Rajčatovou polévku necháme vychladnout a vmícháme narozmixovanou zeleninu. Na talíři ozdobíme plátky čerstvě nakrájeného citrónu. 1 pórek, kousek másla, 1 mrkvička, kousíček celeru, sůl Jak na to: Na máslíčku si zpěníme na kolečka nakrájený pórek. Nastrouháme mrkev a cca 1/4 přidáme spolu s celerem (malé kostičky) do polívky, zalijeme vroucí vodou a vaříme. Mezitím si připravíme knedlíčky - strouhanku s máslem (odřízneme z cihly cca 0,5 cm) hněteme, přidáme vajíčko a dle potřeby, aby vzniklo těsto, strouhanku, osolíme, pak uždibujeme z těsta malé kousky z kterých děláme knedlíčky (malinké - cca 1-1,5cm průměr). Pak odebereme trochu polívky do hrníčku přidáme asi 1 lžíci hladké mouky, odstavíme si polívku stranou a přes sítko dáme do polívky, vrátíme vařit. Až je pórek měkký, tak vše rozmixujeme, přidáme zbytek nastrouhané mrkvičky + knedlíčky, chvíli povaříme a hotovo. Dosolíme podle chuti. cibule, květák, mrkev, brambory, 3 trojuhelníčky taveného sýra, lžíce másla, sůl Jak na to: Na másle osmahneme zlehka cibulku, přidáme nastrouhanou mrkev a na drobno nakrájený květák. Chvíli dusíme. Pak podlejeme vodou, přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme do měkka. Nakonec přidáme tavený sýr, můžeme dochutit troškou soli. Místo květáku můžeme použít i brokolici. 500 g kysaného zelí, 1/2-1 lžíce másla, 1 šlehačka, 2 lžíce hladké mouky, kmín, sůl, zelená petrželka, 4 natvrdo vařená vejce, 1/2 lžičky drceného kmínu, ocet na dochucení, voda nebo vývar (i z masoxu) - množství podle potřeby Jak na to: Zelí překrájíme na kratší kusy, posypeme kmínem a uvaříme i s lákem, ve kterém bylo vložené (láku je téměř vždy málo, musíme tedy dolít vodou - vývarem, aby bylo ponořené), do měkka (zhruba 45-50 minut) pod pokličkou, stav vody (vývaru) sledujeme a doléváme na žádané množství. V hrnečku řádně rozmícháme šlehačku s moukou a vmícháme do polévky. Ještě chvíli vaříme za stálého míchání, nakonec přidáme petrželovou nat a na zjemnění máslo a už dále nevaříme. Dosolíme a dokyselíme podle chuti a na talíři doplníme dílky či nasekanými vejci. 4 velké mrkve, čím víc, tím lépe , 2 hrsti dětské krupičky, olej, sůl, pepř, (nemusí být) Pečivo na osmažení Mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Na pánvi si na trošce oleje opražíme dětskou krupičku. Poté na oleji trochu osmahneme nastrouhanou mrkev. Mrkev s krupičkou smícháme a zalijeme studenou vodou. Osolíme, případně opepříme a vaříme asi 8-10 minut. 80 g dlouhozrnné rýže, sůl, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce másla, 800 g oloupaných rajčat (konz.), 500 ml hovězího vývaru (z kostky), pepř, špetka cukru, po 1 svazku bazalky a kerblíku, 100 ml smetany Jak na to: 1. Rýži vaříme v osolené vodě asi 20 min. podle návodu na obalu. drobení ze 2 vajec a 150 g mouky, 3/4 litru mléka, med, sůl Jak na to: Do 3/4 litru vroucí osolené vody zavaříme drobení. Povaříme a zalijeme mlékem. Potom osladíme medem. 500 g čerstvých malin (jahod, rybízu apod.), 100 g moučkového cukru, 25 g Solamylu, šťáva z 1/2 citronu, 1,5 dl mléka a 1 litr vody Jak na to: Omyté ovoce dáme v neporušeném smaltovaném hrnci vařit s cukrem a vodou. Vaříme 10 minut, potom necháme zchladnout. Po zchladnutí směs rozmixujeme. Solamyl rozmícháme v mléce, přidáme do ovocné směsi, 5 minut povaříme, přidáme citronovou šťávu a dáme dobře vychladit. na polévku 30 ml slunečnicového oleje, 1 cibule nakrájená na drobno, 3 hrušky, zbavené jádřince a pokrájené, 400 ml zeleninového vývaru, půl lžičky sladké papriky, šťáva z půlky citronu, 175 g rokforu nebo jiného dobrého plísňáku, sůl a černý pepř na karamelizované hrušky50 g másla 2 hrušky nakrájené na plátky Na oleji osmaž cibuli, přidej hrušky a vývar a vař asi 8-10 minut (dokud hrušky úplně nezměknou). Přidej papriku, citronovou šťávu, sýr, osol a opepři dle chuti. 3 vejce, 4 lžíce cukru, 100 ml smetany, dřeň z 1 vanilkového lusku, 800 g jahod, 1 citron, 125 ml jablečné šťávy, meduňka na ozdobu Jak na to: 1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Vejce rozmícháme s 1 lžící cukru, smetanou a vanilkovou dření. Hmotou naplníme vymazanou nízkou formu a přikryjeme pergamenem potřeným máslem. Vložíme do vodní lázně a pečeme v troubě asi 40 min. Dáme vychladnout, vyklopíme a nakrájíme na kosočtverce. Na 5 litrů: letní ovoce - meloun, jablka, broskve, hrušky, atd., cukr, citronová kůra, (vše dle chuti) 5 lžic vanilkového pudinku Ovoce pokrájíme na menší kousky, osladíme, dochutíme citronovou kůrou a povaříme doměkka. 1 1/2 velkých okurek s tenčí slupkou, 1 malá hrst čerstvé máty, 1 malá hrst čerstvého kopru, 500 ml studeného kuřecího nebo zeleninového vývaru (může být z kostky), 150 ml přírodního jogurtu (nebo veganského), mořská sůl, čerstvě pomletý bílý pepř (může být černý) Jak na to: Odkrojit konce okurek. Pokrájet okurky na kusy a dát je do mixéru zároveň s mátou a koprem. Rozmixovat a po částech přidávat vývar, až je vše hladké. 1 velká salátová okurka, 100 g cibule, 1 l slepičího vývaru (i z kostky), sůl, mletý pepř, tymián, 2 PL citrónové šťávy, 1/8 l smetany ke šlehání, kopr. Jak na to: Okurku opereme a odkrojíme z ní neoloupaný kousek na ozdobu. Zbytek oloupáme, rozkrojíme, zbavíme semen, nakrájíme na kousky silné jako prst a vložíme je do hrnce. Cibuli oloupáme, nakrájíme nahrubo a přidáme k okurce. Oboje přelijeme slepičím vývarem, okořeníme solí, pepřem a tymiánem a dáme vařit. Vaříme na mírném ohni 20 minut. Pak polévku prolisujeme nebo důkladně rozšleháme, aby se utvořilo pyré. Polévku ochutíme citrónovou šťávou a postavíme do chladna. Krátce před podáváním ušleháme smetanu a lehce ji spolu s rozsekaným koprem vmícháme do vychlazené polévky. Polévkou naplníme šálky, které můžeme ještě ozdobit trochou šlehané smetany a tenounkými plátky neoloupané okurky. 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sušených hub, 4 brambory, 2 dl mléka, sůl, kmín, petrželka, ocet, špetka cukru, trochu kořenící směsi (Vegeta, Podravka), 4 lžíce bílého jogurtu Jak na to: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji trochou vody, rozšleháme a povaříme za častého míchání asi 5 minut. Přidáme předem namočené a nakrájené sušené houby, brambory nakrájené na kostičky, sůl, kmín a vaříme ještě asi čtvrt hodiny. Polévku zjemníme mlékem, přidáme kořenící směs, uvedeme do varu a dochutíme octem a cukrem. Při podávání polévku posypeme posekanou petrželkou a poklademe jogurtem. Kečup, masox, hladká mouka, olej, středně velká cibule, hrst těstovin. Jak na to: Do 1 litru vody vylijeme 1 lahev kečupu a rozdrobíme 1 kostku masoxu. Na pánvi necháme na oleji zesklovatět cibuli nakrájenou na drobné kostičky a přidáním hladké mouky vytvoříme tzv. cibulovou jíšku. Vsypeme z pánvičky do vroucí vody s kečupem a masoxem a dobře promícháme a 5 min.povaříme. Na závěr přidáme do talíře lžíci nebo dvě vařených těstovin (třeba vrtulí).Mexická rajčatová polévka s česnekem
Pórková polívka s knedlíčkama
Knedlíčky: strouhanka, máslo, vajíčko, sůlKvětáková polévka se sýrem
Kulinářská zelňačka
Příloha: vařené brambory, pečivo, čerstvý chlébJednoduchá mrkvová polévka
Pečivo nakrájíme na kostky a omažíme na pánvi na trošce oleje. Dáváme do polévky.Rajčatová polévka s rýží
2. Mezitím oloupeme a posekáme cibuli a česnek a obojí zesklovatíme na másle. Přidáme konzervovaná rajčata i s nálevem a přilijeme ohřátý vývar. Osolíme, opepříme a osladíme.
3. Bazalku a kerblík omyjeme a listky otrháme. Několik jich odložíme na ozdobu, zbylé vložíme do polévky. Necháme asi 10 min. vařit.
4. Polévku protřeme sítem. Vmícháme smetanu znovu ohřejeme a podle potřeby dochutíme. Rajčatovou polévku rozdělíme do 4 předehřátých talířů. Do středu každého vložíme 1 lžíci rýže a ozdobíme odloženými lístky bylinek.Sladká mléčná polévka
Míchaná ovocná polévka
Příloha:
PiškotyHrušková polévka s plesnivým sýrem
Trochu nech ochladit, nalej do mixéru a mixuj a pij u toho bílé víno. Přeceď (dobře) a nalej zpět do hrnce, aby se polévka ještě ohřála.
KARAMELIZOVANÉ HRUŠKY
na másle peč hrušky 8-10 minut, dokud pěkně nezhnědnou. pilně hrušky otáčej.
Nalej polévku do mělkých misek, ozdob karamelizovanými hruškami.Jahodová polévka s vaječným svítkem
2. Jahody omyjeme, několik jich odložíme na ozdobu, ostatní rozpůlíme. Citron omyjeme a spirálovitě oloupeme kůru. Dáme ji do jablečné šťávy a uvedeme do varu. Přidáme půlené jahody, znovu necháme přejít varem, odstraníme citronovou kůru. Vše rozmixujeme a protřeme sítem. Vmícháme zbylý cukr a dáme vychladnout.Baijí polévka
Pudink rozmícháme ve 1/4 l vody, nalijeme do polévky a 5 minut povaříme.
Podáváme ihned nebo vlažné.
Ovoce je téměř rozvařené, osladit je třeba víc, kvůli pudinku.
Polévku podáváme s vaječným svítkem ozdobenou meduňkou a jahodami.Studená okurková polévka s koprem
Přepasírovat polévku přes síto do mísy a metlou zašlehat dovnitř jogurt. Okořenit pepřem a solí podle chuti a dát do chladničky alespoň na 4 hodiny.
Nalít do misek, ozdobit trochou jogurtu a snítkou bylinky.
Příloha:
Plochý, křupavý, švedský chleba nebo podobně.Studená okurková polévka
Mléčná polévka s houbami a jogurtem
Rychlá italská polévka
Polévka z kořenové zeleniny se smetanou
150 g mrkve, 150 g petrželového kořene, 150 g celeru, 1 šalotka, 1 lžíce másla, 250 ml mléka, sůl, pepř, 1 lžička sušeného tymiánu, kayenský pepř, 125 ml smetany, 1/2 svazku petrželky
Jak na to:
1. Mrkev, kořen petržele a celer oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky. Šalotku oloupeme a najemno nakrájíme.
2. Máslo rozpálíme v hrnci. Zeleninu v něm podusíme. Přilijeme mléko a 500 ml vody. Osolíme, opepříme, pikantně ochutíme tymiánem a kayenským pepřem a přikryté necháme na středním ohni asi 20 min. vařit.
3. Polévku rozmixujeme. Smetanu ušleháme dotuha a vmícháme do polévky.
4. Petrželku omyjeme a osušíme. Lístky otrháme ze stonků a najemno je nasekáme. Hotovou polévku rozdělíme do čtyř talířů a posypeme petrželkou.
Příloha:
Podáváme s bagetou nebo s jiným bílým pečivem.
Hráškový krém s čerstvou mátou
cca 800g čerstvého zeleného slaďoučkého hrášku, 2 šalotky, 100g prorostlé slaniny, 2 lžíce jemně krájené petrželky, 12 čerstvých mátových listů - drobně nasekané, čerstvé mátové listy, 0,5 l drůbežího vývaru (klidně z kostky), sůl, pepř několik, třeba 6, lžic smetany
Jak na to:
Šalotku nakrájíme na drobné kostičky, a slaninu na tenké proužky. Slaninu v hrnci pěkně dokřupava opečeme, vyjmeme z tuku a uchováme na teple.
hrášek podusíme na šalotce a na vypečeném tuku ze slaniny. mícháme.
Jakmile šalotka zesklovatí, přidáme petrželku a rozsekané mátové lístky. Ještě krátce podusíme a zalijeme vývarem.
Na mírném ohni vaříme cca 20 minut, až hrášek změkne.
Polévku propasírujeme sítem (v nouzi ji lupnem do mixéru), dochutíme a vmícháme smetanu.
Přidáme škvarečky ze slaniny, krátce prohřejeme a zdobíme lístečky máty