Nápoje
Mojito alá nescafé
Potřebujeme:
100ml nescafé frappé, 1 limetka nebo citrón, 9 lístků čerstvé máty peprné, 3 lžičky cukru
Jak na to:
Do sklenice vložíme limeti nebo citrón (pokrájený na 8 dílků) a lístky máty. Zasypeme cukrem a vše důkladně rozmačkáme drtítkem. Přidáme led (nejlépe drcený) a zalijeme kávou nescafé frappé. Zamícháme lžičkou a ozdobíme lístky máty. Můžeme přidat bílý rum, vložíme brčko.
Potřebujeme: zelený čaj nebo černý čaj, citrony (1 citron na PET láhev čaje), dle chuti mátové lístky - cukr nebo med Jak na to: Uvaříme si v konvici vodu na čaj a mezi tím si do nějaké větší konvice nasypeme asi 3-5 čaj.lžiček čaje. Ledový čaj je zpravidla silnější než normální. Poté zalijeme převařenou vodou a necháme cca 5min. luhovat. Poté čaj přecedíme do nějaké další konvice a přidáme dle chuti cukr nebo med. Ledový čaj by měl být sladší, přidáme vymačkanou citronovou šťávu., opět dle chuti. Nedoporučuji Lemonku, protože je umělé povahy. Necháme vše vychladnout. Poté připravený čaj přelijeme do PET láhve a dáme vychladit do mrazáku. Po vychlazení uchováváme v ledničce a můžeme podávat s lístkem máty. 300 ml vody, 300 ml slivovice, 2 - 3 polévkové lžíce cukru, med podle chuti (řekněme 5 polévkových lžic) Jak na to: Zkaramelizujeme cukr a zalejeme ho vodou. Uvedeme k varu a rozpustíme med. Potom rozléváme do sklenic a doplníme slivovicí v poměru jedna ku jedné. Pijeme horké. Nápoj lze užívat s poměrně značným úspěchem proti nachlazení a obecně proti stavům, kdy na nás něco leze. Potřebujeme: Káva, 0,3 dl vodky, cukr, může být i šlehačka. Jak na to: Připravíme kávu v kávovaru, případně moka bez kávové usazeniny, nalleme do šálku a přidáme cukr a vodku. Můžeme doplnit šlehačkou. Potřebujeme: 1dl uvařené instatntní kávy, 2 kostky ledu, 2cl vaječné koňaku - nemusí být 1cl smetany Jak na to: Do mixéru dáme kostky ledu, přidáme uvařenou kávu, vaječný likér a smetanu. Po rozmixování vlijeme do sklenic s ouškem a ozdobíme kopečkem ušlehané smetany a posypeme čokoládovými hoblinkami. Potřebujeme: 1 porce: 4 lžíce čerstvé jahodové šťávy, 6 menších jahod, 0,15 l sojového mléka, 1 lžíce medu, led a citronová šťáva Jak na to: Čerstvou jahodovou šťávu nalijeme do mixéru, přidáme očištěné nakrájené jahody, sojové mléko, rozpuštěný med a jednu kostku ledu. Mixujeme do pěny a poté přidáme citronovou šťávu podle chuti. Nalijeme do připravené sklenice a podle chuti zchladíme ještě kostkami ledu. Nakonec zdobíme plátky citronu. Potřebujeme: 1 středně velký banán, 3 dcl mléka,1 vanilkový cukr, 1-2 lžíce zmrzliny (libovolná příchut'),šlehačka ve spreji Jak na to: Banán,mléko a cukr smícháme a rozmixujeme.Nalijeme do sklenice,přidáme lžíci zmrzliny a ozdobíme šlehačkou,kterou můžeme ještě posypat nastrouhanou nejlépe hořkou čokoládou Potřebujeme: 100 ml borůvek, 1 banán,150 ml sójového nebo ovesného mléka nebo jemného jogurtu, 1 čajová lžička med Jak na to: Borůvky a banán rozmixujeme s mlékem nebo s jogurtem. Podle chuti osladíme medem. Potřebujeme: 2 banány, 2 broskve, 200 ml vychlazeného nízkotučného mléka, 1 PL pískového cukru, 40 ml brandy nebo rumu, 20 ml vaječného likéru. Jak na to: Banány oloupeme, kousek odložíme. Broskve opláchneme, rozkrojíme a pecky vyjmeme, oddělíme jednu polovinu. Nakrájené ovoce a trochu mléka s cukrem rozmixujeme, dolijeme zbylé mléko, alkohol a znovu rozšleháme, přelijeme do vyšších sklenic a doplníme vaječným likérem. Kousky zbylého ovoce nakrájíme, navlékneme na dřevěné špízy a položíme je na sklenice. Potřebujeme: 1 bílý jogurt, 1 1/2 - 2 dl mléka, 3 lžíce medu, 1 – 1 1/2 dl pomerančové šťávy nebo džusu Jak na to: Všechny uvedené přísady nalijeme do mixéru a 1/2 minuty mixujeme. Na 1 porci: 4 cl bílého rumu,4cl ananasové šťávy, 1cl likéru z kokosového ořechu,jemná ledová tříšť,1 kousek ananasu, koktejlová višeň Jak na to: Rum,ananasovou šťávu a likér dejte do šejkru a důkladně promíchejte. Do koktejlové sklenice vložte ledovou tříšť a vlijte nápoj.klenici ozdobte kouskem ananasu a koktejlovou višní.Ledový čaj
Šimarijský čaj
Ruská káva
Ledová káva
Jahodový koktejl
Banánový koktejl
Borůvkový koktejl
Banánový koktejl s broskvemi
Jogurtový koktejl
Koktejl je velmi oblíbený u dětí.Piňa Coláda
Potřebujeme: 0,2 dl koňaku (brandy), 0,5 dl rumu, 1/2 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžíce citronového sirupu, lžíce drceného ledu. Jak na to: Do šejkru (maté termosky) dáme všechny náležitosti i s ledem, řádně protřeseme a nalijeme do sklenky. Potřebujeme: 1 černé pivo 12ti stupňové lahvové, 2 neslazená mléka Tatra v plechovce, 2 vanilkové cukry o 20 g, 1/4 l rumu, 170 g kakaa, 1/2 kg cukru krystal Jak na to: Do vlažného rumu a mléka přidáme pivo, vanilku, cukr a kakao. Sváříme ve velkém hrnci 8 minut. Popíjíme teplé či studené. 3 cl vodky, 2 cl Curacaa blue, 2 cl grepové šťávy, suchý sekt na dolití dekorace: 1/2 plátku citronu, 1 mátový lístek, sklenka na sekt široká, šejkr Všechny přísady kromě sektu protřepeme v šejkru s ledem, procedíme do sektové sklenky a dolijeme sektem. Na okraj sklenky umístíme plátek citronu a nápoj ozdobíme mátovým lístkem. 500 g jahod, 100 g moučkového cukru, 4 dl červeného vína Jahody zbavené stopek dobře omyjeme a necháme oschnout. Pak je dáme do velké mísy a pokud jsou příliš velké přepůlíme je. Posypeme je moučkovým cukrem, zalijeme červeným vínem a necháme přes noc v chladničce. Potřebujeme: na jednu porci Jak na to: Na dno skleničky nasypeme třtinový cukr, na to trochu lístků máty a nakrájíme limetku, kterou přidáme do skleničky. Rozdrtíme led a nasypeme ho až po okraj skeničky. 2 lžíce ledu, 1 lžíce citronového sirupu nebo citronové šťávy, 1 lžíce malinového sirupu, 1 lžíce pomerančové šťávy, vrchovatá lžíce kompotovaného ovoce, sodovka, minerálka Sklenice naplníme do poloviny jemně roztlučeným ledem. Na led nejdřív nalejeme citronový sirup, potom malinový a nakonec pomerančový (důležité je, abychom sirupy nepromíchali s pomerančovou šťávou). Potřebujeme: Na 4 porce:400 ml coca-coly, 4 kopečky vanilkové zmrzliny, 2 lžičky jahodového sirupu, hady ze želé na ozdobu Jak na to: Do plastových pohárků nalijeme 100 ml coca-coly a přidáme kopeček zmrzky.Opatrně zamícháme.Na pěnu v každém poháru nakapeme 1/2 lžičky sirupu.Přes okraj pověsíme 2 nebo 3 rozpůlené hady.Ihned podáváme. 2 dl jablečného moštu, 2 KL medu, špetka mleté kávy. Ve sklenici smícháme jablečný mošt s medem a navrch nasypeme špetku mleté kávy. rajčatová šťáva, tabasco, worcesterská omáčka, sůl, sodovka, celerová nať, led, citron. Jak na to: Připravené 200 ml (2 dl) sklenice naplníme do poloviny (i více) rajčatovou šťávou, přidáme několik kapek tabasca a worcesteru, lehce přisolíme, vhodíme dvě kostičky ledu a dolijeme sodovkou. Do každé sklenky vložíme dlouhý tužší stonek celerové natě (místo lžičky na míchání) a okraj sklenek ozdobíme plátečkem citronu. na 2 sklenky : půl litr červeného vína, půl sáčku sypké směsi koření, 2 lžíce cukru (jinak dle chuti), podle chuti mandle a rozinky obalené ve skořici, rum, mandarinka (pomeranč), citronová kůra, hřebíček V kastrolku pomalu zahřejte červené víno se směsí koření, cukrem, oloupanými mandlemi a rozinkami předem namočenými v rumu a obalenými ve skořici. Ještě zvlášť přisypte pár zrnek hřebíčku a před vypnutím (nesmí zcela vařit) přidejte zbytek rumu (celkem asi 1dcl) a na měsíčky mandarinku či pomeranč. Na závěr vsypte trochu citronové kůry - může být až do sklenky po přelití. 2 l bezinkových plodů, 4 l vody, 3 zrnka pepře, 3 zrnka nového koření, 3 hřebíčky, 5 dkg kvasnic, 1 a 1/2 až 2 kg cukru Jak na to: 2 litry bezinek dáme vařit do 4 litrů vody. Do varu se přidá cukr, 3 zrnka pepře, 3 zrnka nového koření, 3 hřebíčky a vaříme dalších 10 minut. Potřebujeme: 1/4 l červeného vína, 4 kostky cukru, kousek skořice, 2 hřebíčky, kousek citr. kůry Jak na to: Do kastrolku nalejte víno,přidejte cukr,citr. kůru a koření.Přiveďte k varu,odstavte a přeceďte do nahřáté sklenice se lžičkou. Potřebujeme: 3-4 stonky mařinky vonné, 1 l kvalitního bílého vína Jak na to: Stonky mařinky svážeme a zavěšené necháme proschnout do druhého dne. Poté je vložíme do lahve kvalitního bílého vína. Uzavřeme a necháme 12 hodin macerovat. Mařinku vyjmeme a víno uložíme v chladu. Potřebujeme: 500 g sušené meduňky, 20 g citronové kůry, 10 g skořice, 10 g mletého muškátového oříšku, litr koňaku nebo vodky Jak na to: Suroviny smíchejte, nechte týden louhovat v uzavřené lahví na světle. Pak zceďte, slijte do láhve s pevným uzávěrem a uložte ve tmě.Užívejte dvě lžíce denně při nervové slabosti, migréně a zažívacích potížích.Rumový koktajl
Alkoholický nápoj
Ovidio
Jahody s červeným vínem
Příloha:
Podáváme ve sklenicích.Nealko Mojito
1 limeku, třiňový cukr, čerstvou mátu, neperlivou vodu, led, jablečný džus, brčko, limetkovou šťávu
Tuto směs zalijeme troškou limetkové štávy, jablečným džusem a vodou. Zapíchneme brčko a můžeme podávat. Podávejte za studena pokud možno hned po přípravě.Ovocná grenadina
Potom na led ve sklenici dáme kompotované ovoce a pomalu a opatrně dolijeme sklenici sodovkou. Podáváme se slámkou a se lžičkou.Čarodějnický koktejl
Strdí
Povolený dopink
Svařáček
Bezinkové víno
Pak dáme roztok zchladnout a do vlažného přidáme 5 dkg kvasnic, všechno dobře promícháme a necháme stát 24 hodin. Další den znovu dobře promícháme a necháme kvasit dalších 24 hodin.
Pak všechno zcedíme do 5 litrové lahve, převážeme to celofánem a necháme to v teple do vánoc.
Potom to stočíme do menších lahví a víno je hotové.Horké víno
Májové víno
Luxusní kapky