Masová jidla a ryby
Kuřecí prsa se slaninkou
Potřebujeme:
3 plátky kuřecích prsíček, 10 dkg anglické slaniny, 2 cibule, 20 dkg plátkového sýra, 1 moka lžička pepře, 1 lžička soli, 2 lžíce oleje, 2 lžíce sojové omáčky, ąpetku gyros koření
Jak na to:
Kuřecí prsíčka si podélně rozřeľeme na menší plátky, osolíme, opepříme, okořeníme, pokapeme sojovkou. Cibuli nakrájíme na kolečka. Do remosky /zapékací misky/ na dno dáme olej, plátky z jedné cibule,na to plátky z poloviny anglické slaniny, polovinu plátků prsíček a na to plátky sýra. A opět stejný postup ještě jednou. Končíme sýrem. Dáme zapéct na 45 minut. / V troubě asi půl hodiny na 220°/
Po upečení nakrájíme na čtvrtky jako dort
Bylinkovo-mandlové kuřecí závitky
Potřebujeme:
4 kuřecí prsa, 50-
Podle chuti: šalvěj, rozmarýn, estragon, česnek+šafrán, libeček, bazalka, kerblík, majoránka, yzop atd, rozšlehané vejce, špetka strouhaného muškátového oříšku, polohrubá mouka na obalení, sůl, pepř, kdo chce přidá na zapečení trochu smetany, pokud chceme obalit pak: mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení.
Jak na to:
Kuřecí prsa opatrně naklepeme, abychom neporušily strukturu masa.
Mandle opražíme, necháme vychladnout. Do změklého vyšlehaného másla vmícháme bylinky podle své chuti, špetku soli, pepře a opražené na hrubo posekané mandle. Uděláme 4 válečky, zabalíme do alobalu a necháme v mrazáku ztuhnout. Rozklepané kuřecí řízky potřeme rozšlehaným vejcem, mírně osolíme, posypeme špetkou muškátového oříšku, vložíme zamražený kousek bylinkového másla a stočíme do závitku, zajistíme kuchyňskou sponou nebo ovážeme potravinářským provázkem a obalíme v polohrubé mouce. Rozpustíme máslo s olejem, rozpálíme a závitky prudce opečeme, vložíme do zapékací misky, podlijeme trochou oleje z restování, horkou vodou a dáme do předem rozpálené trouby zapéct, nejprve s poklicí a dopékáme bez poklice, v polovině pečení můžeme podlít smetanou. Kdo se rozhodně pro druhou verzi, závitky obalí v trojobalu a osmaží ve vysoké vrstvě oleje.
Příloha: brambory na všechny způsoby, zeleninové saláty
Kuřecí paličky
Potřebujeme:
8 – 12 kuřecích paliček,
Jak na to:
Omyté a osušené kuřecí paličky potřeme rovnoměrně ze všech stran směsí rozpuštěného másla, medu, worcesterské omáčky, dobromysli, soli a pepře a necháme v chladu odležet. Potom je pomalu ogrilujeme asi 10 minut z každé strany za občasného potírání zbylou směsí.
Podáváme s čerstvou zeleninou.
Kuře na leču
Potřebujeme:
kuře zbavené kůže, sůl, pepř, trocha oleje, lečo ve skleničce
Jak na to:
Kuře zbavené kůže osolíme, trochu opepříme a vložíme do pekáčku. Dáme péct. Když už je kuřátko skoro hotové, přilejeme k němu sklenici leča a dáme ještě na chvíli do trouby. Pekáčem může ale nemůsí být přikrytý. Jako přílohu doporučujeme brambory. (místo sklenice leča můžeme použít i čerstvé rajské a papriky, pak v troubě necháme déle, aby zelenina změkla).
Příloha: brambory
Kuřecí stehna na švestkách a rozinkách
Potřebujeme:
4 kuřecí stehna, červené víno, lžíce octa, 4 kuličky pepře, tymián, 2 bobkové listy, mletý pepř, sůl, 2 lžíce oleje, lžíce másla, 2 lžíce rybízové marmelády,
Jak na to:
Kuřecí stehna zalijeme vínem smíchaným s octem, kořením a necháme 24 hodin odležet, přitom je několikrát obrátíme. Pak je vyjmeme, osušíme, opečeme na oleji a másle a vyjmeme. Tuk zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme trochou vody, rozmícháme, uvedeme do varu a přidáme stehna. Osolíme je podlijeme marinádou a dusíme pod poklicí v troubě. Za chvíli přidáme odpeckované na kousky nakrájené švestky, rozinky a dusíme až maso změkne. Bobkový list vyjmeme, do omáčky vmícháme marmeládu a prohřejeme.
Příloha: podáváme s bramborovými kroketami.
Kuřátko babičky Francine
Potřebujeme:
Jak na to:
Mřížku dáme do středu trouby a tu vyhřejeme na
Přidáme houby, osolíme a opepříme a vrátime kuře do pekáče. Přidáme vývar, přivédeme do varu a vložíme do trouby. Pečeme nepřikryté po 20-25min., až je kuře upečené. Poskládame vše pěkně na nahřátou servírovací mísu a podávame s bagetou na vyjídání šťávy a hlavně na potření vymáčknutými stroužky česneku, který se lehce dá vymáčknout ze své slupky a chutná krásně sladko-karamelově.
Příloha: křupavá bageta a bílé vínko, chcete-li.
Kuře v jogurtu
Potřebujeme:
1 celé kuře, 1 bílý jogurt, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička mletého kari koření
Jak na to:
Do misky dáme bílý jogurt přidáme všechny ingredience promícháme. Kašičkou potřeme omyté kuře na stehnech lehce nakrojíme aby se kašička lépe vstřebala. Takto připravené kuře necháme několik hodin až den uležet. Uležené kuře položíme na pekáč s trochou oleje přidáme malé množství vody, kousek másla a v troubě obvyklým způsobem upečeme.
Příloha: brambory bramborová kaše rýže
Kuřecí prsa v zeleninovém ragú
Potřebujeme:
na osobu asi 500 kcal,
Jak na to:
1. Rýži s kurkumou vaříme 30 minut v slepičím bujonu. Mrkev oloupeme, omyjeme, pokrájíme na plátky. Brokolici očistíme, opláchneme, rozdělíme na růžičky, košťál pokrájíme na kousky. Oloupané šalotky pokrájíme na kostky.
2. Maso opláchneme a osušíme. Poprášíme paprikou. Opékáme na másle a oleji po obou stranách 5 - 7 minut. Vyjmeme, osolíme, opepříme.
3. Na vypečeném tuku zesklovatíme šalotku. Přidáme zeleninu a opečeme. Přilijeme vývar a dusíme 7 min. Přimícháme smetanu, citronovou šťávu a solamyl. Uvedeme do varu. Přdáme okapanou kukuřici. Osolíme a opepříme. Maso pokrájíme a ohřejeme v zelenině.
Příloha:
Podáváme s rýží
Kuře v medové marinádě
Potřebujeme:
1 kuře, 3 lžíce medu, 1/2 lžičky zázvoru, 2 lžičky sójové omáčky, 2 lžičky tlučeného koriandru, 10 šafránových nitek, 3 cibule, 1 rajče,
Jak na to:
Kuře omyjeme, osušíme, rozdělíme na osminky. Připravíme marinádu z medu se zázvorem, sójovou omáčkou, koriandrem, šafránem a s pokrájenou cibulí. Rajčata oloupáme, pokrájíme a přidáme do marinády. Díly kuřete poklademe do mísy a na 20 min. marinádou zalijeme. Předehřejeme troubu na
Vypečenou šťávu uvedeme do varu s octem a cibuli. Osolíme, opepříme a přidáme zbytek másla. Kuře přelijeme šťávou a ozdobíme limetou.
Pikantní kuřecí nudličky
Potřebujeme:
250-
Jak na to:
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme a promícháme. Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, vmícháme mletou papriku a maso, za stálého míchání je opečeme, poprášíme moukou a opět osmahneme.
Zalijeme vínem přidáme protlak, utřený česnek, několik lžic vody a krátce podusíme. Vmícháme na nudličky nakrájenou okurku a papriku, citronovou šťávu a vše prohřejeme.
Příloha: posypeme sekanou petrželkou a podáváme s rýží nebo bramborovou kaší
Kuře na všední den v pomalém hrnci
Potřebujeme:
kuře asi
Jak na to:
Kuře lehce osolte (nekterá omáčka je slaná) a dejte je do pomalého hrnce hřbetem dolů. Na ně a kolem něj nalejte omáčku.
Vařte zakryté při slabší teplotě 8-10 hodin, nebo na vysoké 4-5 hodin. Během doby vaření hrnec neodkrývejte.
Příloha: rýže, těstoviny
Kotlety královny Alžběty
Potřebujeme:
4 vepřové kotlety, 4 silnější plátky vepřové šunky, 4 plátky Eidamu nebo Ementálu, 1 velkou cibuli nakrájenou na kolečka, sůl, pepř, olej, alobal
Jak na to:
Kotlety mírně nakalepeme, po okrajích nařízeneme, osolíme, opepříme, alobal potřeme olejem, na něj dáme kotletu, sýr, kolečka cibule a šunku, pevně alobal uzavřeme - uděláme takové psaníčko, lupneme do trouby
Příloha: brambory, bramborová kaše a zelný salát s křenem
Kantonská pečeně.
Potřebujeme:
Jak na to:
Smíchejte sojovou omáčku s vývarem, medem, cukrem a solí. Marinádou potřete maso a nechte táhnout 1 hodinu. Maso potřete olejem, vložte do pekáče a pečte v troubě předehřáté na
Podávejte s rýží a se žampiony opečenými na másle.
Grilované vepřové steaky
Potřebujeme:
4 steaky z vepřové krkovice po 200g, tvrdý sýr (plátky), 4 snítky naťové petržele
Marináda: 2 stroužky česneku, 200 ml olivového oleje, lžíce drceného barevného pepře, sůl, 1/2 lžíce nastrouhané kůry z citronu
Jak na to:
Stroužky česneku oloupeme a nasekáme. Rozpálíme olej a orestujeme česnek. Přisypeme pepř a sůl a promícháme. Nakonec vmícháme nastrouhanou citrónovou kůru. Marinádu necháme vychladnout a přelijeme jí steaky a necháme aspoň v chladu 2 hodinky. Steaky pak grilujeme na grilu nebo v troubě z obou stran asi 10 minut. Plátky sýra těsně před koncem grilování položíme na steaky a necháme ho rozpustit. Steaky ozdobíme petrželkou.
Podáváme s chlebem nebo zeleninovým salátem.
Hořící kotlety na rozmarýnu
Potřebujeme:
Marináda: 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 1 lžička sušeného rozmarýnu, 1 lžička worchesterové omáčky,
Jak na to:
1. Do misky nalijeme olivový olej a worchesterovou omáčku. Přidáme rozmarýn, špetku soli a pepře a vše dobře rozmícháme.
2. Kotlety omyjeme a osušíme. Po stranách je několikrčát nařízneme, naklepeme je a potřeme marinádou. Kotlety necháme v chladu několik hodin proležet.
3.Omytou cuketu nakrájíme na plátky. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka, vložíme do osolené vroucí vody a 10 minut nechápe povařit. Poté ji vyjmeme a necháme okapat. Kolečka cukety i mrkve opečeme na másle v pánvi dozlatova. Zeleninu lehce osolíme a opepříme.
4. Proleželé kotlety opečeme z obou stran na rozpáleném oleji v pánvi. Poté ho vyjmeme a rozdělíme na talíře. Každou kotletu polijeme 2 lžičkami alkoholu a zapálíme. Podáváme s opečenou zeleninou.
1 porce asi 2569 Kj / 612 kcal
Vepřové v omáčce
Potřebujeme:
500g libového vepřového, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce vody, olej. omáčka: 2 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce cukru, 1 lžička soli, 1/2 lžičky glutasolu
Jak na to:
Nakrájejte maso na kostičky a smíchejte s hustou sojovou zálivkou. Do rozpáleného oleje ponořte obalené maso v drátěném košíku a opékejte po všech stranách tak dlouho, až změní barvu po celém povrchu. Na jiné pánvi rozehřejte lžíci oleje, přidejte omáčku, nasypte opečené okapané maso, zamíchejte a jídlo je hotovo
Vepřové s fazolkami
Potřebujeme:
vepřová panenka, lžíce mouky, sůl, pepř, 4 lžíce kečupu, 2 lžíce másla, zelené fazolky (mražené), 1/4 l vody, olej, křen (můžeme vynechat)
Jak na to:
Vepřové plátky osolíme opepříme a zprudka opečeme na oleji, maso vyjmeme ze šťávy, šťávu zaprášíme lžící mouky, přidáme kečup, nasekané fazolky, podlijeme a dusíme, až jsou fazolky měkke. Před podáváním maso prohřejeme v omáčce. Porce můžeme posypat strouhaným křenem.