Bezmasá jídla
Palačinková roláda se sýrovou náplní
1 červená paprika, 4 vejce, 500 ml mléka, 100 g hladké mouky, sůl, pepř, 1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 100 g vařené šunky, 100 g eidam, 1/2 svazku rokety
Jak na to:
1. Papriku rozpůlíme, očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Vejce rozšleháme v mléce.Vmícháme mouku a těsto osolíme a opepříme.
2. Máslo a olej rozehřejeme v teflonové formě, příp. pekáčku. Vlijeme těsto a necháme ztuhnout. Troubu předehřejeme na 200 °C.
3. Na palačinku rozložíme šunku. Eidam nakrájíme na plátky a potom jimi obložíme palačinku. Posypeme nudličkami papriky a palačinku zavineme. Roládu vložíme do ohnivzdorné formy a pečeme přibližně 5 min.
4. Raketu omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Palačinkovou roládu nakrájíme na plátky a podáváme ji na talíři zdobenou roketou.
Sýrové kuličky
Potřebujeme:
majonéza 5 lžic, mandle 75 g, pepř mletý, eidam 175 g, nať celerová, paprika mletá 1 lžička, cibulka lahůdková 1 ks, omáčka chilli, sýr plísňový 175 g
Jak na to:
Oba sýry nahrubo nastrouháme, celerovou nať i lahůdkové cibulky posekáme najemno, vmícháme do sýra a rozetřeme. Okořeníme chilli, přidáme majolku nebo jogurt, promícháme a podle chuti přidáme chilli omáčku nebo sýr. Mandle opražíme a rozemeleme a promícháme se sladkou paprikou. Ze sýrové hmoty vykrajujeme kousky a tvoříme kuličky, které obalujeme v ochucených mandlích. Kuličky necháme uležet v ledničce a podáváme s pečivem.Pokud chcete kuličky nepálivé, nahraďte chilli omáčku kečupem a mandle můžete zaměnit za vlašské ořechy.
Plněná mozzarella
Potřebujeme:
4 kuličky mozzarelly, 4 lžičky pesta (ve skle), sůl, pepř, 1 červená paprika, 1 lžička drhnutého tymiánu, 4 plátky syrové šunky, 2 snítky bazalky, bílý chléb
Jak na to:
Mozzarellu necháme dobře okapat a kuličky vodorovně rozpůlíme. Spodní poloviny potřeme pastem, osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme zhruba na 220 °C. Papriku rozpůlíme, očistíme, omyjeme, rozkrájíme na kostičky a rozdělíme na spodní půlky mozzarelly. Posypeme tymiánem a přikryjeme horními polovinami sýra. Každou složenou mozzarellovou kuličku obalíme plátkem šunky a uložíme na ohnivzdorný talíř. Zapékáme asi 10 min.
Obměna: Místo mozzarelly můžeme použít o něco levnější hermelín či
olomoucké tvarůžky.
Příloha: podáváme s bazalkou a chlebem
Voňavé pečené cibule se smetanovo-sýrovou náplní
Potřebujeme:
12 středně velkých cibulí, 12 dlouhých tenkých plátků parmské šunky nebo anglické slaniny, 12 větviček čerstvého rozmarýnu, cibule, dalších pár snítek rozmarýnu do náplně, 2 stroužky česneku, 200 ml smetany ke šlehání, 50 g strouhaného parmezánu + 30 g na posypání, olivový olej, sůl
Jak na to:
Oloupané cibule povaříme 15 minut v osolené vodě. Necháme vychladnout tak, abychom s nimi mohli manipulovat, odřízneme vršek (asi 1,5 cm) i malou část spodku (tak, aby bylo možné cibuli postavit do pekáčku) a vnitřek vydlabeme - ponecháme asi 1 cm okraj. Dbáme na to, abychom z cibule vytvořili mističku, z níž nebude vytékat náplň. Odřezky a výřezky najemno posekáme, česnek nakrájíme na tenké plátky a společně se snítkami rozmarýnu opečeme na olivovém oleji. Šlehačku promícháme s parmezánem, přidáme opečenou cibuli a osolíme. Touto směsí naplníme cibule, obalíme je plátky slaniny, spíchneme (respektive propíchneme) větvičkou rozmarýnu, posypeme parmezánem, umístíme do pekáčku vymazaného olivovým olejem a pečeme v troubě rozehřáté na 220°C asi 35 minut, nebo až bude cibule opečená lehce dohněda.
Příloha: bílé pečivo a víno stejné barvy
Plněný hermelín
hermelín, 2 tavený sýry, sůl, bazalka, vlas.orechy, alobal
Jak na to:Hermelínu ukrojíme čepičku, vrchní hmotu vydlabeme z hermelínu, dáme do mísy a přidáme 2 tav. sýry, sůl, trochu bazalky a trochu vlas. ořechů nasekáme, vše smícháme dohromady a naplníme hermelín a dáme čepicku vrchní, zabalíme do alobalu a dáme do ledničky na 5 hod. Nakonec krájíme šikmo.
Španělská omeleta z brambor a cibule
2 lžíce olivového oleje, 2 velké brambory nakrájené na kostičky, 2 nakrájené středně velké cibule, 4 vejce, 1/4 lžičky mleté sladké papriky, sůl, 1 lžíce olivového oleje navíc
Jak na to:Na pánvi se silným dnem rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme brambory s cibulí a opékáme je při střední teplotě tak dlouho, až jsou zlatohnědé a dobře obalené olejem. Snížíme teplotu, zakryjeme a opékáme 5-6 minut, až jsou brambory měkké; občas zamícháme.
Brambory a cibuli vyjmeme z pánve a na papírovém ubrousku zbavíme přebytečného tuku. Vejce s paprikou a solí ušleháme do pěny a opatrně do nich přimícháme bramborovou směs.
Na čisté pánvi rozehřejeme lžíci oleje. Vlijeme vaječnou směs a při střední teplotě pečeme zakryté 15-20 minut, až vejce ztuhnou. Vložíme pod horký gril a zapečeme do zlatohněda.
Omeletu podáváme se salátem, teplou nebo studenou.
Úspěch přípravy pokrmu spočívá v nízké vyrovnané teplotě; proto potřebujeme pánev se silným dnem. Je možné použít i pánev s teflonovým povrchem, který zabrání připečení omelety ke dnu a také sníží množství použitého oleje na polovinu.
Sýrové knedlíky
150g ječných krup, 80g mozzarelly, 100g strouhaného ementálu, 2 vejce, strouhanka, pažitku, sůl a pepř
Jak na to:Sýr necháme okapat a nakrájíme ho na kostky.
Kroupy povaříme asi 20 minut a necháme je vychladnout.
Kroupy dáme do mísy, vmícháme ementál a vejce. Přidáme tolik strouhanky, aby vzniklo knedlíkové těsto, osolíme a opepříme.
Z těsta tvarujeme kulaté knedlíky, do kterých vkládáme kousek mozzarelly.
Vaříme asi 10 minut ve vodě a pak necháme okapat
Příloha:
Podáváme s dušenou zeleninou a sypeme pažitkou
Květákový mozeček
Potřebujeme:
1 květák, 3-4 vejce, sůl, špetka pepře, 1 střední i větší cibule, tuk, pažitka na posypání
Jak na to:
Květák rozdělíme na růžice, uvaříme v osolené vodě a přes síto procedíme. Necháme okapat a ještě z něj vařečkou vymačkáme vodu (když ho necháme jenom okapat, mozeček je vodnatý, rozbředlý) a pokrájíme na menší kousky (bez větších tuhých košťálů). Cibuli nakrájíme nadrobno a usmažíme na tuku do světle hněda. Přidáme vymačkaný květák a necháme krátce prohřát. Zalijeme v hrnečku rozkvedlanými vejci se solí a pepřem. Vařečkou na pánvičce mícháme do zatuhnutí vajíček.
Příloha: vařené brambory sypané pažitkou a maštěné máslem, případně chléb
Kedlubnová kaše
Potřebujeme:
2 kedlubny, 500g cuket, 300g brambor,50g másla, 4 žloutky
Jak na to:
Kedlubny oloupeme a rozkrájíme na kousky, jemne lístky natí odložíme stranou. Z omytých a oloupaných cuket odřízneme konce a nakrájíme na plátky silné asi jako prst. Oloupané brambory nakrájíme na kostky. Rozpustíme polovinu tuku a naněm podusíme kedlubny,cukety a brambory. Přidáme 0,1l vody a vše podpokličkou 15 min. povaříme. Kedlubnovou nat opereme, lístky otrháme, přidáme je po 15 minutach k zelenině a vše povaříme dalších 5-10minut. Zeleninu rozmixujeme na jemnou kaši, přidáme zbyly tuk a žloutky. Rozdělíme na porce, které zmrazíme. Před podáváním ještě jednou povaříme.