Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slané záviny paní Stelly

 

Potřebujeme:

400g hladké mouky, 1 velká Perla, 1 osminka světlého piva desítky

Jak na to:

Vypracujeme těsto, které necháme chvíli odležet. Posléze rozdělíme na tři díly, z nichž vyválíme tři placky. Plníme různými nádivkami. Ochuceným mletým masem, mletým masem se žampiony, míchanými vejci se šunkou. Do náplně pro potěchu oka můžeme přidat i něco zeleného.

Máslové preclíky z plundrového těsta

 

Potřebujeme:

200 g hladké mouky, 100 g ztuženého tuku, 80 g másla, 40 g cukru, 2 vejce, 1/2 kostičky droždí (21 g), 4 PL vlažného mléka, 1 KL strouhané citronové kůry, špetka soli, 40 g rozinek
Poleva: 150 g cukru, 1 PL rumu, 1 PL citrónové šťávy, 1 bílek - vše utřeme

Jak na to:

Ztužený tuk zpracujeme se 3 lžícemi hladké mouky v bochánek a uložíme jej do studena. Ostatní mouku spojíme s máslem, cukrem, přidáme žloutky, kvásek, citronovou kůru a sůl a vypracujeme vláčné závinové těsto, které necháme v teple kynout. Po vykynutí je rozválíme na čtverec, doprostřed dáme tukový bochánek, rohy spojíme k sobě jako obálku, přeložíme a válečkem lehce vytloukáme. Těsto necháme asi hodinu odpočinout, pak je znovu převálíme a překládáme. Naposled těsto vyválíme na obdélník široký asi 30 cm. Nakrájíme z něj pásky, které posázíme rozinkami a stočíme v preclíky. Pomažeme je bílkem a necháme vykynout. Pak zprudka v dobře vyhřáté troubě upečeme. Studené potáhneme polevou.

Výborné dalamánky

 

Potřebujeme:

20 dkg pšeničné celozrnné mouky, 10 dkg pšeničné hladké mouky, 5 dkg celozrnné žitné mouky, 1/4 l žitného kvásku (pro někoho pro jistotu ještě 1/2 čajové lžičky droždí), 125 ml vody přilít ke kvásku, 3 polévkové lžíce oleje, 1 čajová lžička cukru - místo ní můžeme dát lžíci melasy (kromě chuti dá pečivu i tmavší barvu), 2 čajové lžičky soli. Těsto zaděláváme v domácí pekárně.

Jak na to:

Podle potřeby přisypeme trochu hladké mouky nebo přikápneme vodu. Po signálu přidáme kmín nebo lněné semínko. Těsto hezky nakyne a na hodně pomoučněném válu do něj ještě ručně tu mouku zahněteme. Pak ho přikryjeme mísou a necháme max. 1/2 hod kynout. Uhněteme dlouhou šišku, kterou napříč nakrájíme asi na 10 až 12 kousků. Z nich pak vytvarujume dalamánky. Můžeme je dělat i šišaté. Necháme je ještě asi 1/4 hodiny kynout, potom podélce jemně nakrojíme, potřeme vajíčkem rozšlehaným s troškou vody a posypeme kmínem nebo lněným semínkem. Pečeme na pečícím papíru na 180 stupňů asi 27 minut. V polovině pečení je potřeme vodou. V troubě je dobré mít od začátku pečení misku s vodou.

Plněné slané šátečky

 

Potřebujeme:

1 a 1/2 šálku hladké mouky, 200 g měkkého tavrohu, 150 g másla, hladká mouka na vál, tuk na plech
Náplň: 1 šálek mletého uzeného masa, 1 lžička worcesterské omáčky, 2 lžíce kečupu

Jak na to:

Tvaroh rozdrobíme do mouky, přidáme nastrouhané máslo a vypracujeme tuhé těsto. Na pomoučeném vále vyválíme placku a vykrajujeme čtverečky, na které klademe náplň z masa. Čtverečky přeložíme tak, aby měli tvar šátečku nebo uzavřeného trojúhelníku, kde okraje pevně stiskneme. Pečeme zprudka v dobře vyhřáté trobě na vymazaném plechu. Navrch před pečením můžeme posypat sezamovým semínkem, mákem, atd.

Ostruchy v jogurtové omáčce

 

Potřebujeme:

4 ryby, 4 stroužky česneku, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička skořice, ½ lžičky pálivé papriky, ½ lžičky mletého kmínu, 2 lžičky kari, 1 bílý jogurt, 2 rajčata, nasekaná petrželka, citrónová šťáva, olej

Jak na to:

Nejdříve připravíme marinádu z jogurtu, utřeného česneku, zázvoru, papriky, kari, kmínu a soli. Marinádu nalijeme na ryby a necháme je v chladničce asi 2 hodiny marinovat. Maso opečeme na rozehřátém oleji, přelijeme zbytkem marinády a přidáme nakrájená rajčata a nasekanou petrželku. Podlijeme vodou a vše dusíme doměkka. Pokapeme citrónovou šťávou a podáváme s rýží.

Příloha: viz výše

Křehké slané těsto na tyčinky k vínu, nebo pivu

 
Potřebujeme:

200g hladké mouky, 200g hrubé mouky, 100-140g málo vymačkaných škvarků, 1 vejce, tochu našlehané, sůl, 1/2 kypřícího prášku, 2-3 lžíce mléka

Jak na to:

Mouku prosijeme s kypřícím práškem na vál, přidáme rozsekané, nebo umleté škavrečky, sůl, vejce, podle potřeby mléko a vše zpracujeme ve vláčné těsto. Vyválíme placku a rádlem nakrájíme proužky, nebo jiné tvary. Poskládáme na plechy a pečeme v předm předehřáté horké troubě do zlatohněda.
TIP: Povrch tyčinek můžeme posypat hrubou mořskou solí a tlučeným kmínem, nebo celými semínky, jako jsou sezamové, nebo mák.

Slaná kytka

 

Potřebujeme:

menší kulatý bochník chleba, 2 balení grahamových tyčinek, 2-3 copánky korbáčků, po 100 g různé salámy (např. Herkules, Lovecký, Paprikáš), po 100 g plátkového sýru (např. Eidam, uzený sýr), Niva, Hermelín, Gouda a jiné sýry dle chuti, olivy, různá zelenina na ozdobu

Jak na to:

Nejprve si připravíme kytičky. Vezmeme jednu tyčinku a na jení konec korbáčkem upevníme asi 3-4 kolečka salámu, tímto způsobem postupně vyrobíme asi 8 různých salámových růžiček. Vezmeme si menší nožík, kterým prořízneme do bochníku dírky. Do těchto dírek zasouváme tyčinky s květy. Aby se nám při zasouvání tyčinky nelámaly, každou dírku nejprve vypíchneme vařečkou. Z plátkového sýru vykrojíme vykrajovačkou různé tvary, podle toho pro jakou příležitost a komu kytku chystáme. Na párátka si napícháme různé jednohubky ze sýrů, salámů, oliv a zeleniny a zapichujeme je do bochníku. Čím barevnější máme zeleninu a jednotlivé suroviny, tím bude kytka zajímavější. Nakonec položíme kytku na talíř a ozdobíme. Pokud kytku nebudeme během několika hodin servírovat, je lepší si nahcystat jednotlivé části dopředu a do bochníku nanaranžovat až před předáním. Jinak zapíchnuté tyčinky zvlhnou a jsou velice náchylné k lámání.

Koláč se slaninou

 

Potřebujeme:

Těsto: 200g mouky, 100gstudeného másla, 1/2 lžičky soli, 5 lžic studené vody
Náplň: 150g slaniny, 6 vajec, 200g kyselé smetany, 200g sladké smetany, pepř a sůl na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku 1 lžíce posekané petrželky

Jak na to:

Smíchat první 4 ingredience a vypracovat v elastické těsto. Zabalit do plastického filmu a nechat v chladničce po 30min.

Na rozehřáté pánvi osmažit plátky slaniny a nechat je vychladnout. Vyválet těsto a vložit ho do dortové formy na pružinu. Vytvořit strany asi 3cm vysoké a rozložit na těsto plátky slaniny.

Smíchat obojí smatany, přidat vejce, sůl, pepř a oříšek. Trochu našlehat a nalít do formy na slaninu. Vložit do předem vyhřáté trouby na 200°C a péct po 30min. do zlatova.

Vyjmout z formy a podávat horké, posypané petrželkou.

Houbové tousty

 

Potřebujeme:

1 1/2 -2 kg hub, 1 kg paprik, 3/4 kg cibule, 1 malý kečup od Heinz - nebo jiný hustý, 1 rajčat. protlak, 20dkg krup. cukru, 2 lžíce soli, 1 lžička pepře, 1/4 l. octu, 1/4 l. oleje. 5 kuliček Nového koření, 5 kuliček celého pepře, 5 hřebíčků

Jak na to:

Houby očistíme, povaříme ve slané vodě chvilku a propláchneme od slizu. Papriky nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Odměříme cukr a nachystáme potřebné přísady. Zpěníme cibuli do sklovata, přidáme papriky, cukr, kečup, protlak, sůl, pepř, olej, ocet, do gázy dáme Nové koření, hřebíček - vložíme do hmoty, přidáme houby. Vše povaříme zlehka, asi 5 minut, vyděláme koření v gáze, a plníme malé skleničky. Zavaříme při 80 stupních na 20 minut. Výborné jsou pod maso, rozito, na tousty, na topinky, na bramborové placky, jako příloha na talíř k masu, ke grolovaným masům.

Listerův bakteriologický sendvič

 

Potřebujeme:

8 velkých krajíců toustového chleba, 3 vejce, 3 lžíce strouhanky, 3 lžíce vody, chilli omáčka, 4 lžíce mangového čatní, olej, sůl

Jak na to:

Vejce rozšleháme v misce společně s vodou, strouhankou, solí a větším či menším množstvím chilli omáčky. Na pánvi rozpálíme olej a usmažíme v něm 4 smaženky - pokusíme se o tvar a velikost toustového chleba. Horké smaženky klademe na chleba namazaný čatní, případně ještě chilli omáčkou a pevně přiklopíme druhým krajícem.

Teplé sýrové toasty

 

Potřebujeme:

1 veka, 150 g nivy, 150 g eidamu, máslo, 2 rajčata, 1 zelená paprika

Jak na to:

Oba sýry nastrouháme a smícháme dohromady. Plátky veky jemně potřeme máslem, přidáme sýrovou směs, kterou na veku přimáčkneme a dáme na plech. Vložíme na 10 minut do vyhřáté trouby předehřáté na 250°C, povrch veky má být mírně zahnědlý. Zapečené chlebíčky zdobíme podle fantazie rajčaty a paprikou.

Pasta na topinky

 

Potřebujeme:

1 a 1/2 kg cukin, 1-1,5 dcl oleje (může být i sádlo), 0,5 dcl sojové omáčky, 8 dkg vegety, 1 lžíce zázvoru, 1/2 lžíce chilli (nemusí být), 10 stoužků česneku, 1/2 kg cibule a 1 rajský protlak

Jak na to:

Osmažit cibulku, přidat přísady a dusit 20 minut, poté přidat jeden rajský protlak (nevařit) a sterilizujeme 20 minut

Francouzské topinky

 

Potřebujeme:

1 vejce, 2 lžíce mléka, 2 krajíčky chleba - celozrný na topinky, 1 lžíce oleje, sůl, pepř

Jak na to:

1. Smíchej vejce se solí pepřem a mlékem v hlubokém talíři
2. Rozehřej olej na pánvi
3. Namoč krajíčky v rozmíchaných vejcích.
4. Usmaž

Cuketová směs na chleba

 

Potřebujeme:

500 g cuket, 1 PL provensálského koření, 1 PL zeleninového vývaru v prášku (granulích), ½ KL mletého bílého pepře, 2 cibule, nakrájené na kostičky, 2 stroužky česneku - nakrájené na jemno, 2 PL olivového oleje, 50 g smetanového sýra, 2 PL creme fraiche, 1 PL rajčatového puré, 2 vejce, 2 KL papriky, 4 plátky toastového chleba, 2 KL změklého másla, sůl

Jak na to:

Cukety nastrouháme na hrubo, smícháme s provensálským kořením, vývarem v prášku a pepřem. V hrnci rozehřejte olej a na něm orestujte cibuli a česnek do sklovata. Přidejte k nim nastrouhanou cuketu a vařte při střední teplotě pod pokličkou 5 minut. Občas promíchejte. Do hrnce přidejte sýr. Creme fraiche rozšlehejte s rajčatovým puré, vejci a 1 KL papriky. Vlejte to ho hrnce a za stálého míchání vašte 2-3 minuty až se směs srazí. Ochuťte solí a nechte vychladnout.
Toastový chléb opečte v opékači topinek, slabě potřete máslem a naneste na něj cuketovou smes. Posypte paprikou a kazdý chléb diagonálne rozřízněte.

Tip: Pokud použijete velkou starší cuketu, přidejte do creme fraiche 1-2 KL Maizeny. Starší cuketa pustí více šťávy.

Pie z plodů

 

Potřebujeme:

6 vajec, 120 g cukru, 250 ml suché bílé víno, koňak, Hera nebo máslo, ostrouhaná kůra z poloviny citronu, třešně posypané cukrem, maliny, jahody, piškoty (do kulaté formy-piškoty kulaté), do obdélníkové - nejlépe cukrářské podlouhlé.

Jak na to:

Formu vytřeme herou nebo máslem, vyložíme ji piškoty, na ně dáme vrstvu čerstvých vypeckovaných třešní, posypaných cukrem. Pak zase vrstvu piškotů jemně pokropených koňakem, pak vrstvu malin, zase piškoty a nakonec vrstvu jahod, které uprostřed vysoko nakupíme a pokryjeme piškoty. Potom utřeme hodně pěnivě 120 g cukru s vejci, přidáme strouhanou citronovou kůru a víno. Touto směsí polejeme pokrm a pie upečeme na mírném ohni pěkně do světlehněda.

Jahodová pěna pro brášky

 

Potřebujeme:

250 g čerstvých jahod, 150 ml smetany ke šlehání, 2 bílky, 4 PL cukr písek, špetka soli

Jak na to:

Jahody omyjeme, necháme okapat, 4 ks si odložíme na ozdobu. Z bílků, špetky soli ušleháme hustý sníh, mísu vložíme do horké lázně a začneme postupně přidávat po lžicích pískový cukr a šleháme do úplného zhoustnutí hmoty. Nádobu vyjmeme z horké vody a šleháme do vychladnutí (nádobu dávám do studené vody, rychleji to chladne). Jahody rozmačkáme, vložíme do hustého sněhu, smícháme a nakonec zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Podáváme ve skleněných pohárech, ozdobené jahodou i s lístkem. Toto samé můžeme připravit i z rybízu, jen přidávám více cukru. Tyto dobrůtky jsem připravovala svým mladším bratrům a samozřejmě i sobě v době dospívání. K tomu jsem ještě pekla malé dortíky z piškotového těsta.

Příloha: lázeňské oplatky

Smažená jablka ve skořicovém oleji

 
Potřebujeme:

2 velká Rome (nebo podobná) jablka, oloupaná a bez jádřince, 1/3 hrnku + 2 lžičky cukru, 1 hrnek mouky, špetka soli, 1 hrnek piva, skořicový olej, mletý cukr
Skořicový olej: 1 1/2 arašídového oleje, 4 kusy skořice, 1 lžička kávových zrnek

Jak na to:

Nakrájet jablka na kolečka (4-6 koleček z jablka), ubalit v cukru a dát stranou. V míse smíchat zbytek cukru, mouku a sůl. Přidat pivo a rozmíchat do hladka. Rozehřát skořicový olej. Namočit jablka v těstíčku a smažit je postupně do zlatova na obou stranách. Osušit na ubrousku a obalit v cukru.
Olej: Nalít olej do čisté sklenice, přidat skořici a kávu. Uzavřít sklenici a nechat sedět po 3 dny před použitím. Může se skladovat po 5 týdnů.

Chléb V. Klause

 

Potřebujeme:

chléb, bramborová kaše, sádlo - domácí, sůl

Jak na to:

Na pánvi rozpustíme sádlo (množství dle libosti a možnosti), přidáme bramborovou kaši prohřejem a opečem. Uchopíme krajíc chleba a namažeme asi 1cm (dle možnosti) vysokou vrstvu bramborové kaše. Osolíme vždy o trochu více.

Příloha: všechny tekuté mléčné výrobky

Zelené olivy ve slanině a sýru

 

Potřebujeme:

16 velkých zelených oliv, 16 loupaných mandlí, 8 tenkých plátků anglické slaniny, 4 tenké plátky eidamu, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, listy salátu na ozdobu

Jak na to:

Troubu předehřejeme na 260°C. Olivy omy­jeme, necháme okapat a odpeckujeme. Potom vložíme dovnitř každé olivy 1 oloupanou mandli. Plátky slaniny podélně rozpůlíme a rozložíme na pracovní ploše. Ze sýra odkrojíme kůru a plát­ky opatrně rozčtvrtíme. 16 kousků sýra položíme na 16 kousků slaniny a posypeme trochou suše­ného tymiánu. Na každý kousek sýra dáme olivu a vše opatrně zabalíme. Rošt potáhneme alobalem a obalené olivy na něj rozložíme švem dolů. Pečeme zhruba 6 min. dokřupava. Potom olivy vyjmeme a upravíme na listy salátu.

Obložená vitamínová mísa

 

Potřebujeme:

Borůvky, jahody, ananas, broskev, 3 lžíce tvarohu, 1 lžičku skořice, všeho přiměřené množství

Jak na to:

Tvaroh vylijeme do talíře a rozmažeme po celé ploše talíře. Posypeme skořicí. Broskev a ananas nakrájejte na měsíčky (z ananase odkrojíme šlupku!). Ovoce napícháme do tvarohu vždy pravidelně do kruhu.

Staropražská svatební mísa

 

Potřebujeme:

400 g anglické slaniny, 900 g kysaného zelí, kmín, cibule, hladká mouka, cukr krystal, sůl, lžíce mleté papriky, 4 sterilované feferonky, 320 g debrecínského párku, 400 g vepřové panenky, 400 g burgundské šunky, 320 g hovězího masa, 70 g vepřové plece, česnek, majoránka, mletý černý pepř, 1 vejce, 150 g hlávkového zelí (4 zelné listy)

Jak na to:

Očištěné zelí okmínujeme a dusíme doměkka. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, částečně rozpustíme, osmahneme na ní drobně nakrájenou cibulku, zaprášíme paprikou, provaříme, dochutíme solí, cukrem, feferonkami a přidáme do zelí. Do opláchnutého jemně mletého masa (z vepřové plece a hovězího) přidáme rozmíchané vejce, pepř, sůl, třený česnek, majoránku , cibulku, feferonky a prosátou strouhankou. Směs rozmícháme, připravíme 4 bochánky, které zabalíme do předem spařených zelných listů a upečeme v troubě. Při podávání na talíř naskládáme houskové a špekové knedlíky, doprostřed vložíme bochánek v zelném listu a pokládáme na něj debrecínské zelí s opečeným párkem politým zakysanou smetanou. Mezi knedlíky vložíme na pánvi opečené plátky z vepřové panenky a burgundské šunky podlité šťávou z výpeku.

Šunková roláda se sýrem

 

Potřebujeme:

20 dkg šunky, 1 balíček plátko­vého sýra. Náplň: 3 vejce natvr­do, 3 dkg másla, balíček Lučiny, 2 lžíce mléka, 1 kávová lžíčka hořčice, 1/2 lžičky soli

Jak na to:

Tenké plátky šunky rozloží­me, aby se mírně překrývaly a tvořily plát. Potřeme náplní, poklademe plátky sýra, znovu dáme náplň a opět zbylou šun­ku. Pevně stočíme v roládu, dá­me do alobalu a necháme dob­ře vychladit a ztuhnout v lednič­ce. Krájíme šikmo, přikusujeme veku nebo na ni pokládáme a dlabeme.

Oblohu děláme z nakráje­ných nakládaných i zelených okurek, případně z kapií či raj­čat.

Švédský chlebový dort pro pohoštění

 

Potřebujeme:

6 plátků toustového chleba, nakrájeného podélce s kůrkou odkrojenou (je-li chleba již nakrájený na plátky napříč, tak se jich potřebuje 18), 6 plátků celozrnného tmavého chleba, nakrájeného podélce s kůrkou odkrojenou tak, aby byl velikostí stejný jako bílý chleba (je-li chleba již nakrájený na plátky napříč, tak se jich potřebuje 18,) 200g uzené šunky, na drobno nakrájené, 100g zeleného hrášku, uvařeného, 400g másla pokojové teploty, 1 lžíce pikantní hořčice, 200g roqueforu, gorgonzoly, nivy, nebo jiného plísňového sýru 200g camembertu, hermlínu, nebo podobného sýru 15 červených řetkviček, nebo dostatečně plátků šunky navíc, 100g zelených hroznů konzerva dílků mandarinek (asi 30 dílků) 36 (asi) půlek vlašských ořechů

Jak na to:

Připravit pomazánku ze šunky, 200g másla a hořčice. Zamíchat do ni na chvíli uvařený a úplně vystydlý hrášek. Zvlášť připravit pomazánku z plísňového sýru, camembertu a zbytku másla. Dobře rozmíchat.

Vyjmout z chladničky a potřít vrch a strany sýrovou pomazánkou. Na okraji dokola ozdobit dort růžicemi ze sýrové pomazánky, pomocí cukrářského sáčku a velké hvězdičkové trubičky. Nahoru růžic položit půlky hroznů. Po stranách dortu přilepit tenké plátky řetkviček (nebo stojící rolky ze šunky navíc). Nahoře ozdobit dort diagonální řadou mandarinek, vedle nich řadou rozpůlených hroznů, vedle nich řadou půlek ořechů a takto pokračovat, až je celý dort ozdoben.

Meloun velmi pikantní

 
Potřebujeme:

2 střední vodní melouny, 3 l vody, 1 l 8% octa, 400 g pískového cukru, 80 g soli, 5 hřebíčků, 10 celých pepřů, 10 nových koření, 2 bobkové listy, kulaté feferonky

Jak na to:

Melounovou dužinu nakrájíme na stejnoměrné kousky.
Vodu, cukr, ocet a koření svaříme.
Do velké zavařovací sklenice (700 ml) dáme jednu celou feferonku a naskládáme kousky melounu. Zalijeme prochladlým nálevem a sterilujeme 10 minut při 80°C.

Podáváme ledově vychlazené.

Pozor, kulaté feferonky jsou velmi ostré, pro začátek vyzkoušejte s kozím rohem. Je jemnější. Do malé skleničky stačí i půlka. Záleží na Vás.

Čau Čau - vejce z itálie pro pohoštění

 

Potřebujeme:

4 vejce konzerva krabího masa asi 225g, 2-3 lžíce dobré majonézy nejlépe domácí + majonéza na polití vajec, sůl a pepř podle chuti (nemusí být) petrželka kápie na ozdobu

Jak na to:

Vložit vejce do studené osolené vody, přivéct je do varu a vařit po 6min. Vložit je do studené vody a potom oloupat.

Vidličkou rozdělit krabí maso na lupínky a smíchat ho se 2-3 lžícemi majonézy. Ochutit, chcete-li. Odříznout malý spodek z vajíček tak, aby stála. Postavit jedno vejce na každý talířek a polít je majonézou, nebo aspikovou majonézou.

Když je majonéza úplně ztuhlá, položit dokola vajec věneček krabího masa. Ozdobit každé vejce petrželkou a proužkem kápie.

Vejce udržovat v chladnu do podávání.

TIP: Někdy krabí maso namnožím na jemno nastrouhaným syrovým celerem, který se ke krabímu masu velice dobře hodí.

Bazalková vejce

 
Potřebujeme:

12 čerstvých vajec, 24 bazalkových snítek
pesto: 25 g vlašských ořechů, 1/2 stroužku česneku, 75 g parmazánu, snítka bazalky, 1 lžíce olivového oleje

Jak na to:

1. Vejce vaříme 10 min. natvrdo. Ochladíme, oloupeme, po délce rozpůlí­me a položíme na podnos.

2. Ořechy, česnek, strouhaný sýr, seka­nou bazalku utlučeme v moždíři a zvolna překapáváme olej, až vznikne omáčka. Na každou půlku vejce položíme jeden lístek bazalky a na špičku nože pesta

Párty zelenina

 

Potřebujeme:

Zelenina, která se dá nakrájet na jakési tyčinky: mrkev, okurka, paprika, bílá ředkev. Případně zelenina jiná: ředkvičky, květák.

Jak na to:

Zeleninu nakrájíme na tyčinky (prsty) o délce přibližně 5-6cm a šířce do 1 cm. Tyčinky esteticky podle barev naaranžujeme na servírovací talíř nebo mísu. Případně lze na talíř umístit taky půlky ředkviček, menší růžičky květáku apod. Doprostřed talíře či mísy umístíme mističku s omáčkou ve které se zelenina namáčí.

Příloha:
omáčka k namáčení zeleniny

Topínka z new orleans

 

Potřebujeme:

220g na tenko nakrájeného rostbífu, 1 malá bageta (asi 30cm), majonéza, 1/2 - 3/4 hrnku na proužky nakrájeného zeleného salátu, 1/2 hrnku husté hovězí omáčky, hotové koupené, nebo domácí 1 malé zralé rajče na tenké plátky nakrájené

Jak na to:

Rozříznout bagetu a dát ji na několik minut do trouby vyhřáté na 190°C.
Spodní část bagety potřít majonézou (čím víc, tím líp). Nahoru poskládat salát, hovězí, omáčku a rajče. Přikrýt vrchní částí, nakrájet a podávat tuto nesmírnou dobrotu s ubrousky, které jsou zapotřeby.

Plněný hermelín na jednohubky

 

Potřebujeme:

hermelín, salám, máslo,sýr,bylinky,česnek,křen prostě co kdo má rád

Jak na to:

Hermelín rozkrojíme lžičkou vydlabeme poklademe kolečky salámu a zpět naplníme vydlabaným hermelínem(který můžeme a nemusíme ještě ochutit a přidat co je libo). Já vydlabaný hermelín ještě rozšlehám s máslem sýrem nebo česnekem přidám třeba cibulku nebo bylinky, prostě cokoli .Pak přiklopíme zabalíme zpět do alobalu a dáme do druhého dne do ledničky.

Kuře Bejrút

 

Potřebujeme:

2 porce grilovaného kuřete, 2 velké brambory, majonéza, česnek, 4 velké rohlíky nebo bagety

Jak na to:

Nejdříve si uděláme pastu: vystydlé uvařené brambory oloupeme, rozšťoucháme na jemno a utřeme s majonézou, posolíme a přídáme rozetřený česnek.

Do rozkrojených baget vložíme natrhané kousky kuřete, uděláme sendvič a dáme zapéct. Hotovou bagetu vyjmeme, znovu rozevřeme a kousky kuřete potřeme silnější vrstvou pasty

Jednohubky s kaviárem

 

Potřebujeme:

rohlíky, máslo nebo rama, vajíčko, citron, kaviár

Jak na to:

Rohlíky nakrájet na plátky a potřít máslem,položit na ně kolečko vajíčka na tvrdo,kopeček kaviáru,přizdobit citronem a petrželkou. Místo kaviáru možno použít drcenou tresku.

Bylinkový, jogurtový sýr (dietní)

 

Potřebujeme:

Množství je na 250ml. 225g neochuceného jogurtu bez tuku (nebo balení přibližného obsahu), 2 lžičky limetové, nebo citronové šťávy, 1/4 hrnku posekané pažitky, 1/4 hrnku posekané, zelené petržele, 1/4 lžičky soli, trochu pepře

Jak na to:

Cedník vyložit plátnem a položit ho nad misku. Do cedníku dát jogurt a nechat ho po několik hodin stát při pokojové teplotě (čím dýl stojí, tím hustší je). Slít tekutinu. Dát jogurt do mixeru, přidat bylinky a rozmixovat na kaši. Osolit a opepřit podle chuti. Přikryté uschovat v chladničce do upotřebení (až jeden týden).

Hermelínový dortík

Potřebujeme:

2 větší nebo 4 malé vyzrálé hermelíny bez příchutí, 200 g lučiny, 4 lžíce nahrubo mletých vlašských ořechů, několik listů zeleného salátu, půlky jader vlašských ořechů, kuličky hroznového vína na ozdobu

Jak na to:

Z hermelínu podélně odřízneme ostrým nožem vršky (1/3) a odložíme je stranou. Ze zbylých větších částí vydlabeme vnitřky, aby vznikly mističky. Lučinu, mleté ořechy a vydlabané části sýru utřeme do pěny. Podle chuti ji osolíme, naplníme jí sýrové mističky a přikryjeme odříznutými částmi (čepičkami). Sýry zabalíme každý zvlášť do alobalu a necháme 1 den ztuhnout v chladničce. Před podáváním dortíky nakrájíme na dílky, rozložíme na listy opraného salátu a ozdobíme půlkami jader vlašských ořechů a kuličkami hroznového vína. Hodí se zejména jako chuťovka k pivu nebo vínu

Nakládaná mozzarella

 

Potřebujeme:

300 g mozzarellových kuliček v nálevu, 250 g (1 krabička) třešňových rajčátek, 50 g černých oliv (nebo zelených, máme-li je raději), 100 ml vinného octa, 100 ml olivového oleje, 1 vrchovatá lžíce nahrubo nasekané čerstvé bazalky, 5 stroužků česneku, pepř a sůl

Jak na to:

Nálev ze sýru slijeme, ponecháme si však asi 6 lžic, které smícháme s olejem, octem, vmícháme bazalku, česnek nakrájený na velmi tenoučké plátky (nebo nastrouhaný na hrubém struhadle), osolíme a opepříme.
Do šroubovací sklenice střídavě vkládáme mozzarellové kuličky, olivy a rajčátka. Zalijeme nálevem a marinujeme asi 2 dny.

Příloha:
bílé pečivo, nejlépe italské

Řecké sýrové fondue

 

Potřebujeme:

200 g sýra s modrou plísní (nejlépe Niva), 100 g sýru feta nebo balkánského sýru, 2 vrchovaté PL hladké mouky, 200 ml studené vody, 2 PL olivového oleje

Jak na to:

1. V nerezové pánvi rozdrobíme na větší kousky fetu a nivu. Mouku - 2 vrchovaté nebo 3 zarovnané polévkové lžíce - rozmícháme ve studené vodě, přilijeme do pánve a jemně zamícháme.

2. Je žádoucí, aby se sýrová směs přichytila na dno pánve, proto mícháme opatrně (neodškrabujeme ode dna). Asi po 4 minutách, až směs zhoustne, přidáme olivový olej, opět jemně promícháme. Snížíme teplotu, nemícháme a necháme sýrovou směs probublávat tak dlouho, až se na dně vytvoří přichycená vrstva červenavé barvy - tu průběžně kontrolujeme - pozor na připálení (zhořknutí).
Finální chavitsi by mělo být hladké - ale s hrudkami nerozpuštěné fety a nivy, ani příliš řídké, ani husté. Jí se lžící teplé (horké) přímo z pánve s chlebem, dětem chavitsi servírujeme na talířku, aby rychleji vychladlo. Na konec se lžící seškrabuje červená vrstva, nejen pro děti velká delikatesa. večeře.

Rajčata plněná ricottou a lososem

 

Potřebujeme:

8 středně velkých rajčat, sůl, pepř, 160 g čerstvého italského sýra ricotta, 1 vejce, 120 g uzeného lososa, kayenský pepř, strouhaný muškátový oříšek, 2 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 1 šalotka, 4 lžíce bílého vína, 2 lžíce smetany, 60 g bylinkového másla

Jak na to:

1. Rajčata oloupeme, odřízneme vršky. Vydlabeme dužinu a plody uvnitř lehce osolíme a opepříme.

2. Ricottu rozmícháme s vejcem. Vmícháme lososa pokrájeného na kostičky a ochutíme kořením. Troubu předehřejeme na 220 °C.

3. Směsí naplníme rajčata a zavřeme je vršky. V za­pékací formě rozehřejeme 1 lžíci másla a olej. Vložíme rajčata a pečeme v troubě asi 15 minut.

4. Šalotku oloupeme, nadrobno pokrájíme a na zbylém másle osmahneme. Podlijeme vínem a smetanou a povaříme do zhoustnutí. Zvolna vmícháme bylinkové máslo, osolíme a opepříme. Upravíme na talíře s rajčaty. Můžeme ozdobit ty­miánem.

Houbový kaviár z kvašených hub

 

Potřebujeme:

250 g kvašených hub,1 cibule, citron, 2 lžíce oleje, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce hladké mouky, pepř, sů,l cibulová nať nebo pažitka

Jak na to:

Kvašené houby propláchneme vodou a nadrobno pokrájíme. Potom nakrájíme cibuli, zpěníme ji na oleji a necháme vychladnout. Z rajčatového protlaku, mouky, soli a pepře připravíme omáčku, kterou společně s cibulkou vmícháme do rozkrájených hub. Ochutíme citronovou šťávou a před podáváním zdobíme nasekanou cibulovou natí či pažitkou. Houbový kaviár je vynikající předkrm, příloha k masu i k rybám, může si mazat na teplé toasty, plnit jím pirožky i vařená vejce. Výborně chutná s bramborovými kroketami i českým bramborákem.

Meloun s parmskou šunkou

 

Potřebujeme:

Půlka medového melounu nebo kantalupu, 200 g parmské šunky, 4 lžičky bazalkového pesta, zelená petrželka či jiné čerstvé bylinky na ozdobení, lžce olivového oleje, 20 g strouhaného parmezánu

Jak na to:

Medový meloun nakrájíme na tenké řezy a odkrojíme kůru. šunku naaranžujeme na mísu nebo talíře a obložíme plátky melounu nebo jednotlivé plátky zabalíme přímo do šunky. Meloun se šunkou pokapeme trochou pesta a posypeme omytými lístky zelené petrželky nebo koriandru či celeru. Nakonec posypeme parmezánovými hoblinkami. Zakapeme olivovým olejem a nakonec poprášíme čerstvě namletým pepřem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář