Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bylinkové, krabí a sýrové máslo

Potřebujeme:

375 g másla, 1 stroužek čes­neku, po 1 svazku pažitky, petrželky a kopru, sůl, pepř, 1 cibule, 60 g krabího masa, 50 g strouhaného ementálu

Jak na to:

Máslo rozdělíme na 3 dí­ly. Česnek oloupeme a pro­lisujeme do první části másla. Bylinky omyjeme, osušíme a nadrobno pose­káme a až na 2 lžíce vmícháme spolu s česnekem do másla. Okořeníme. Hmotu zformujeme pomo­cí 2 navlhčených prkének do kostky a uložíme na velké servírovací prkénko. Posypeme bylinkami. Cibuli najemno posekáme a nastrouháme a s 50 g krabího masa rozmícháme s druhým dílem másla. Okořeníme. Rovněž zfor­mujeme do kostky, uložíme na servírovací prkénko vedle bylinkového másla a posypeme zbylým kra­bím masem. Poslední díl másla smí­cháme se 45 g sýra a oko­řeníme. Opět zformujeme do kostky, uložíme na pr­kénko a posypeme zbylým sýrem. Máslové směsi až do po­dávání uložíme do chladu.

Lososová pomazánka.

Potřebujeme:

225g krémového sýru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce hnědé šalotky, nebo sladké cibule, na jemno posekané 2 lžíce křenu, špetka kayánského pepře, 1/2 lžičky soli, nebo pedle chuti 1/2 lžičky Worcerstershire omáčky, 1 konzerva 450g lososa, zbaveného kostí a pomocí vidličky rozdrobeného na lupínky (také lze použít čerstvého lososa osmaženého na troše oleje, nebo uvařeného v páře), na sucho opražené ořechy, nebo mandle, posekané zelená petrželka, nebo pažitka

Jak na to:

Smícháme všechny ingredience, až na ořechy a petrželku, nebo pažitku. Dobře promícháme. Naposled přidáme lososa. Necháme zchladit přes noc. Vložíme do servírovací misky obložené suchary, nebo paštiček, také Žebrákových tašek (z Labužníka) a posypeme ořechy a petrželkou.

Pomazánka z červené řepy

Potřebujeme:

1 pomazánkové máslo (obsah 200 g), kousek syrové červené řepy, špetka pepře, česnek podle uvážení, pažitka.

Jak na to:

Pomazánkové máslo vložíme do mísy, mírně opepříme, přidáme stroužek utřeného česneku v soli a nakrouhanou najemno čerstvou řepu. Vzniklou hmotu našleháme. Pokud chceme větší množství, můžeme přidat měkký sýr a naředit hustým jogurtem, šlehačkou, majonézou atd. Mažeme na celozrnný chléb a zdobíme sekanou pažitkou.

Vaječná pomazánka s křenem

Potřebujeme:

6 vajec, 3 PL strouhaného křenu, 1 jablko, 50 g šunky, bílý jogurt, sůl, pepř, petrželová nať

Jak na to:

Vařená vejce nastrouháne, přidáme křen, nastrouhané jablko a nadrobno nakrajenou šunku, osolíme a vmícháme jogurt.

Krabí pomazánka

Potřebujeme:

1 balení krabích tyčinek, citronová šťáva z 1/2 malého citronu, 2 vrchovatější lžíce majonézy, sůl, pepř, a 1 malý celer nastrouhaný, 1 avokádo
Ozdoba: 1 mandarinka (nebo 1 pomeranč)

Jak na to:

Nejdříve vyndáme krabí tyčinky a odstraníme z nich igelitky. Vykostíme avokádo a rozmačkáme ho vidličkou současně s citronovou šťávou, aby nám netmavlo. Přidáme nastrouhaný celer a promícháme. Můžeme osolit a opepřit (počítáme i s dalšími ingrediencemi). Zatím si nachystáme ozdobu: Mandarinku oloupeme a zbavíme ji povrchu bílých vlákének. Nerozdělujeme na měsíčky, ale překráme ji na plátky, aby z měsíčků byli vidět trojúhelníčky. Každý plátek rozdělíme na šest dílů. Povolené krabí tyčky pokrájíme přespříč na tloušťku 0,5cm a přidáme je s majonézou do nádoby, kde připravujeme pomazánku a důkladně promícháváme až se tyčky úplně rozpadnou. Pomazánku bohatě plácáme na bílou veku nebo našič pokrájené rohlíky (jakési větší chuťovky) a zdobíme mandarinkovými trojúhelníčky.

Upíří strach

Potřebujeme:

Na cca dvě veky je potřeba: 30dkg cihly, 4 x vaničková majonéza (nebo sklenička), tři stroužky česneku (nebo sušený česnek), na ozdobu kompotované mandarinky, hrozny nebo vlašský ořech

Jak na to:

Cihlu nastrouháme na jemno přidáme rozmačkaný česnek a majonézu a dobře promícháme. Pokud se nám zdá pomazánka hustá (suchá), tak přidáme více majonézy nebo třeba bílý jogurt. Na veku se pomazánka dává pomocí vidličky (vypadá to lépe, než nožem). Na ozdobu použijeme jednu ze zmiňovaných ingrediencí. Já mám nejraději mandarinky a ořechy.

Liptovský sýr

Potřebujeme:

250g tvarohu, 100g másla, 1 lžíce sardelové pasty, 1 cibule, mletá paprika, pepř, sůl, drcený kmín

Jak na to:

Tvaroh ušleháme s máslem a sardelovou pastou, přidáme strouhanou cibuli, osolíme, opepříme, ochutíme paprikou a kmínem a dobře promícháme.

Mrkvový křen

Potřebujeme:

30 g jablek, 70 g mrkve, citronová šťáva, sůl, sacharin, křen

Jak na to:

Omytou mrkev a jablko nastrouháme na jemném struhadle, přidáme trochu nastrouhaného křenu a dochutíme solí, šťávou a sacharinem.

Mrkvová kari pomazánka

Potřebujeme:

2 větší mrkve, 1 lžička kari koření, 100 g lučiny, 1 cibule, 2 jarní cibulky, 2 lžíce majonézy, kousek čerstvého zázvoru

Jak na to:

Cibuli a zázvor oloupeme, mrkev a jarní cibulky očistíme. Cibuli nakrujíme na kostičky. Mrkev nastrouháme nahrubo, zázvor najemno. Cibulky nasekáme nadrobno. Všechnu zeleninu vložíme do mísy a osolíme. Majonézu rozmícáme s lučinou a kari kořením a přidáme k zelenině. Vše dobře promícháme. Pomazánku potřeme nakrájenou veku nebo bagetu.

Pomazánka z krabích tyčinek

Potřebujeme:

1 balíček krabích tyčinek, 1/2 středního celeru (podle chuti!), bobkový list, celý černý pepř, nové koření, majonéza, jogurt, citrónová šťáva, sůl

Jak na to:

Celer uvaříme v osolené vodě, do které jsme přidali také bobkový list, celý černý pepř, nové koření. Necháme jej vychladnout. V misce smícháme jogurt a majonézu (v poměru asi 2:1), přidáme sůl a citrónovou šťávu, nastrouhaný celer a najemno nakrájené krabí tyčinky. Promícháme a vychladíme. Mažeme na chlebíčky, zdobíme kouskem citrónu nebo pomeranče, případně petrželkou, kouskem červené a zelené papriky.

Jemná vaječná pomazánka

Potřebujeme:

70 g rostlinného tuku, 200 g taveného sýra, 1 lžíce mléka, 80 g turistického salámu, 3 vejce natvrdo, 25 g cibule, 20 g hořčice, sůl, pepř, pažitka

Jak na to:

Rostlinný tuk vyšleháme s taveným sýrem a mlékem dohladka, přdáme drobně nakrájený nebo umletý turistický salám, hrubě nastrouhaná vejce, jemně nasekanou cibuli, hořčici, sůl, pepř, sekanou pažitku a vše společně vyšleháme.

Příloha: pečivo

Lehká tvarohová pomazánka

Potřebujeme:

250 g netučného tvarohu, 3 lžíce bílého jogurtu, 50 g pórku, 50 g mrkve, 1/4 lžičky papriky, sůl

Jak na to:

Pórek nakrájíme na drobno, mrkev najemno nastrouháme. Smícháme s tvarohem a jogurtem, osolíme, okořeníme. Mažeme vysokou vrstvou na tmavý chléb.

Šáhožehan

Potřebujeme:

2 kg cukety, 250 g rajčat, 2 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 80 g česneku, 1 lžíce soli, 1 kávová lžička chilli koření, špetka muškátového květu, ostrý kečup

Jak na to:

Omyté a osušené cukety podélně rozpůlíme a vydlabeme z nich středy. Cukety rozložíme na plech a pečeme při 180 stupních doměkka. Upečené a zčásti vychladlé cukety oloupeme. Dužinu nasekáme nadrobno. Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme na malé kousky. Kostičky cibule orestujeme na oleji dozlatova. V misce promícháme vydlabané středy a nasekanou dužinu cuket, kousky rajčat a orestovanou cibuli. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, koření a vše rozmixujeme. Čisté skleničky střídavě ve vrstvách naplníme cuketovou směsí a ostrým kečupem. Poté je uzavřeme a sterilujeme při 85 stupních 30 minut. Šáhožehan používáme jako pomazánku nebo k dochucení pokrmů či omáček bez výrazné chuti.

Tvarohová pomazánka s majolkou

Potřebujeme:

250g tvarohu, 50g másla, 50 g majolky, 1 cibule, mletá paprika, sůl

Jak na to:

Tvaroh ušleháme s máslem a majolkou, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osolíme, ochutíme paprikou a promícháme.

Pomazánka z olomouckých tvarůžků

Potřebujeme:

12 dobře uzrálých tvarůžků, 100g změklého másla, 100g tvarohového sýru, 1 červená cibule na velice jemno nakrájená, 2 lžíce posekané čerstvé pažitky, 1 lžíce mleté, červené sladké papriky, trochu pálivé mleté papriky podle chuti(nemusí být), sůl podle chuti, 1 lžička kmínu, pivo podle potřeby

Jak na to:

Našleháme máslo a tvarohový sýr na krém. Rozmačkáme tvarůžky a spolu s cibulí a pažitkou je přidáme do máslového krému. Přidáme tolik piva, aby se pomazánka dala dobře natírat. Ochutíme solí, paprikou, pálivou paprikou (používáte-li) a kmínem. Podávame s režným (žitným) chlebem, ředkvičkami chcete-li a pivem.

Pomazánka na chlebíčky

Potřebujeme:

vajíčka, mrkev, kyselé okurky, salám, sýr na strouhání, majolka nebo bílý jogurt, sůl, pepř, křen nebo krenex

Jak na to:

Vše nakrájíme na malé kostičky, přidáme majolku nebo bílý jogurt a krenex, dochutíme a dokořeníme. Mažeme na veku, zdobíme strouhaným sýrem, čerstvou zeleninou - rajče, papriky, okurka.

Salámová pomazánka

Potřebujeme:

200g salámu (gothaj, český...), 1 cibule, 3 kyselé okurky, 2 lučiny, majolka, sůl, pepř

Jak na to:

Do mixéru dáme okurky, cibuli a salám a rozsekáme na menší kousky. Nemáme-li mixér, nakrájíme na drobno. Pak přidáme lučinu a koření. Necháme pořádně spojit. Na rozředění podle potřeby přidáme majolku. Mažeme na veku, chleba (bílý i černý). Ozdobíme zeleninou, vajíčkem natvrdo..

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář